DK, STA

25. 11. 2020  |  Družba

V domu starostnikov ponovno okužbe med zaposlenimi

Vse okužene so umaknili iz delovnega procesa

© MaxPixel

Potem ko so v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer je covid-19 doslej prebolela več kot polovica stanovalcev, že ukinili sivo in rdečo cono, so s ponedeljkovimi testiranji ugotovili kar 27 novih okužb med zaposlenimi v institucionalnem varstvu in pri izvajalcih storitve pomoč na domu v občinah Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Sodelavce so testirali s PCR testi in številka okuženih je vse presenetila, je danes za STA dejala vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik.

Okužene, ki po njenih navedbah ne kažejo znakov okužbe, so umaknili iz delovnega procesa. V domu starostnikov v Slovenj Gradcu so delo ponovno organizirali v 12-urnem delovniku, v delo pa bodo vključili tudi dijake zdravstvene šole.

Storitev pomoči na domu bodo začasno izvajali le v omejenem obsegu oz. le pri tistih uporabnikih, ki nimajo možnosti pomoči svojcev, je navedla Kamnikova.

Vodja slovenjgraške enote je dejala, da se življenje v domu za stanovalce normalizira, med drugim izvajajo fizioterapijo, animatorji pa jim pomagajo pri stikih s sorodniki prek elektronskih povezav.

Eno potrjeno okužbo z novim koronavirusom imajo tudi med stanovalci doma. Okužena stanovalka je tako zdaj v rdeči coni v domu in se po besedah Kamnikove dobro počuti.

Vodja slovenjgraške enote je dejala, da se življenje v domu za stanovalce normalizira, med drugim izvajajo fizioterapijo, animatorji pa jim pomagajo pri stikih s sorodniki prek elektronskih povezav.

Okužbe so potrdili tudi v Domu starejših Šentjur, kjer je okuženih je 16 stanovalcev in 9 zaposlenih, je za STA povedala direktorica doma Vesna Vodišek Razboršek. Okužene stanovalce so, z izjemo ene stanovalke, ki je bila napotena na bolnišnično zdravljenje, preselili v rdečo cono doma, ostali pa ostajajo v sivi coni enote Rožmarin.

V sivi coni ostajajo tudi stanovalci enote Livada. Tako v sivi kot rdeči coni delujeta ločeni ekipi, ki so ju kljub pomanjkanju kadra še dodatno okrepili, saj trenutno beležijo približno 25-odstotni izpad zaposlenih. V svojo sobo pa se je prejšnji teden vrnila prva stanovalka, ki je ozdravela po okužbi z novim koronavirusom.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.