Nesmiselna in najbolj smiselna življenja

Ali bralce sploh zanimajo volitve v zdravniški zbornici? Ali bodo rekli, da je to izključno zadeva zdravnikov in zobozdravnikov in da se jih to pravzaprav ne tiče? Pa ni ravno tako. Ni nepomembno, kdo bo pomagal kreirati zdravstveno politiko. V prvem krogu je sedanja predsednica Zdenka Čebašek Travnik dobila malo manj glasov kot drugo uvrščena zdravnica Tanja Petkovič in je zato izpadla iz nadaljnje »tekme«, največ glasov pa so namenili Bojani Beović, infektologinji, ki jo pogosto srečamo v medijih v vlogi vodje strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

V statutu ZZS je sicer napisano „samo“, da funkcija predsednika zbornice ni združljiva s funkcijami v organih političnih strank in da mora kandidat za predsednika zbornice ob kandidaturi vložiti izjavo, da izpolnjuje ta pogoj. Bojana Beović je formalno res izstopila iz SDS, a bi si vseeno želeli na takem položaju osebo, ki vsaj vzbuja vtis politične nevtralnosti, Bojana Beović pa vzbuja dvome. Vedno se rada odzove, kadar jo pokliče Janša, predsednik njene nedavne stranke. On že ve, zakaj jo potrebuje, kot ve, zakaj je za direktorja NIJZ postavil Milana Kreka.

Pa je ta njihova naveza, kamor prištevam še ministra Gantarja, vsaj uspešna pri boju z epidemijo? Ljudje množično umirajo. Vsak dan. Največ v Evropi. Zato sprašujem, ali so zdravnikom in zobozdravnikom tako zelo pomembni privilegiji, ki jih Beovićeva napoveduje v svojem programu, da jo bodo za vse nepotrebne smrti še nagradili s funkcijo predsednice zbornice, namesto da bi jo skupaj z drugimi odločujočimi poklicali na odgovornost? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.