Film tedna Izbrisana

»Spoštovani Andraž Stevanovski, zahvaljujem se vam za vaš poduk o filmu Izbrisana in pogledu na tematiko, ki jo obravnava. A izbrisani niso bili fikcija, zato je prikazovanje tega dogajanja kot fikcija neustrezno. Sicer ne nasprotujem vašemu mnenju, nikakor pa se ne strinjam, da bi bilo karkoli cenzurirano. Namreč, če bi cenzura obstajala, potemtakem filma niti ne bi bilo (kaj pomeni cenzura mehkega etničnega čiščenja, o kateri govorite, ne razumem). Vsekakor pa se kljub svoji funkciji ministra za notranje zadeve ne bom odrekel pravici, da povem svoje (osebno) mnenje o slovenskem filmu.

Sam poznam vsaj štiri »izbrisane« (svoje tedanje sodelavce, športne kolege), ki so mi v tistih letih povedali, da zadev ne bodo uredili, saj ne verjamejo v novo državo, predvsem pa, da bi potem lahko imeli težave z lastnino, ki so jo imeli na območju tedanje države.

Prepričan sem, da večina Slovencev tega filma ne bi gledala (številni ga tako ali tako ne bodo videli, saj vaših „umetniških“ izdelkov ne gledajo) kot fikcijo (tako kot me o tem podučujete vi), ampak enako kot jaz, to je, da gre za manipulacijo resničnega stanja v tistih časih. Seveda pa svoje pohvale o filmu lahko tudi vi izrazite na twitterju.

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.