Opravičilo

Spoštovani dr. Milček Komelj.

Opravičujem se vam zaradi zapisa v članku »«Za izhod iz pandemije in avtokracije«, objavljenem v Mladini št. 47, da se na vprašanja, ki sem vam jih poslala, do zaključka redakcije niste odzvali. Vaš odgovor sem prek elektronske pošte namreč nehote spregledala sama.

Opravičujem se tudi bralcem Mladine, ki so zaradi te objave dobili napačen vtis o odzivnosti dr. Komelja. V nadaljevanju objavljam obe vprašanji in odgovora dr. Komelja. 1. Za Reporter ste se odzvali na izjavo Komisije za človekove pravice SAZU, rekoč, da je komisija s tem presegla svoje pristojnosti. Se vam zdi, da ni šlo za odgovornost intelektualne srenje, ki naj bi vseskozi postavljala ogledalo dogajanju v družbi? »Izobraženci imajo vsekakor pravico in odgovornost, da se odzivajo na aktualno stanje v družbi in ga komentirajo. Z vso pravico to v svojem imenu počno tudi številni člani SAZU, ki imajo tudi zaradi svojega članstva morda še bolj široko odprta vrata v medijski prostor. Nikakor pa ni primerno in dostojno, da posamezni član ali delovno telo posega v dnevnopolitično dogajanje v imenu Slovenske akademije znanosti in umetnosti. SAZU je bila v vsej dosedanji zgodovini zavezana svojemu statusu najvišje nacionalne znanstvene in umetnostne ustanove in svojemu poslanstvu, da deluje zunaj dnevne politike in vselej povezovalno. To načelno stališče Akademije je razglasil tudi novi predsednik akad. Peter Štih in je vodilo tudi za sicer avtonomno delo posameznih delovnih teles. V tem se je Komisija za človekove pravice postavila nad poslanstvo Akademije in to središčno srce slovenske države nečastno izrabila kot agitacijo za rušenje trenutne vlade brez analitično dokazljivih argumentov.« 2. Se vam zdi, da ste s samostojno izjavo za Reporter morda ravnali enako samostojno kot Komisija in s tem nenamerno zagovarjali celoten SAZU?

»Novinarju Reporterja (in ne le njemu) sem odgovarjal, ker sem bil, komaj sem izvedel za izjavo in jo lahko prebral, že povprašan, kaj se je vendar zgodilo z Akademijo. Pojasnil sem napačno dojeto informacijo, ki se je še pozneje pojavljala v javnih občilih, da izjava na javnost naslavlja stališče celotne Akademije, in s tem pojasnilom skušal zavestno zaščititi ugled Akademije pred javno sramoto. Pojasnil pa sem tudi svoje osebno stališče do politično pristranske izjave, ki je docela neprimerna, še posebej v času, ko je država sredi najhujše zdravstvene krize in ljudje umirajo. Namerno sem zagovarjal poslanstvo naše najvišje znanstvene in umetnostne ustanove. Vsekakor pa bi bil pravi naslov za vprašanja, s katerimi so se novinarji obračali name, predsednik SAZU.« S spoštovanjem, 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.