Oštro.si

 |  Politika

STA Ukomu ni dolžna predati vseh dokumentov o poslovanju

Po mnenju pravnikov Saše Preliča in Nataše Pirc Musar mora tiskovna agencija vladnemu uradu za komuniciranje posredovati le dokumente, povezane s poslovanjem družbe, ne pa tudi informacij, ki posegajo v njeno avtonomijo in uredniško neodvisnost

Uroš Urbanija, direktor vladnega urada za komuniciranje

Uroš Urbanija, direktor vladnega urada za komuniciranje
© UKOM / Gov.si

"Družbenik ima pravico do vpogleda v praktično vse dokumente poslovanja," je 1. decembra v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija.

Pri tem se je skliceval na 512. člen zakona o gospodarskih družbah in na pogodbo o opravljanju javne službe v letu 2020, sklenjeno med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in Ukomom. Dejal je še, da so s poslanimi zahtevami želeli ugotoviti, ali je STA prihodnje leto upravičena do financiranja.

Po zakonu o STA je primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe tiskovne agencije dolžnost ustanovitelja. Edini ustanovitelj in družbenik STA je Republika Slovenija, v njenem imenu pa dolžnosti izvaja vlada. Pri tem je ustanovitelj dolžan zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost agencije. Sedmi člen zakona je tej v celoti posvečen, saj določa, da mora STA delovati »po načelih neodvisnega, nepristranskega in profesionalnega novinarsko-agencijskega obveščanja«.

Ukom je med 14. oktobrom in 30. novembrom na STA naslovil 12 dopisov z več kot 36 zahtevami za vpogled v poslovne dokumente agencije, so za Razkrinkavanje.si pojasnili na STA, pri čemer so bili ti zahtevki po oceni uprave nezakoniti.

Ukom je 22. oktobra med drugim zahteval podatke o številu opravljenih intervjujev s pevci zabavne glasbe, primerjavo njihovih dolžin in oceno o številu novih naročnikov, ki jih je STA pridobila po objavi oglasa v časniku Dnevnik. Zahteval je denimo tudi pojasnila o tem, koliko zaposlenih na STA je nasprotovalo objavi novice, v kateri se je ta odzvala na tvit premiera Janeza Janše, da je nacionalna tiskovna agencija »nacionalna sramota, eklatantna zloraba imena, ki ga nosi«.

Zakon o gospodarskih družbah v 512. členu določa, da mora poslovodja, v tem primeru direktor STA, družbenika, v tem primeru vlado, na njegovo zahtevo nemudoma obvestiti o zadevah družbe ter mu dovoliti vpogled v knjige in spise. Toda člen prav tako določa, da lahko poslovodja zahtevo v primeru, da bi družbenik informacije uporabil za namen, ki je v nasprotju z interesi družbe, in bi ji s tem povzročil občutno škodo, zavrne.

Kako 512. člen podrobneje pojasnjujeta in utemeljujeta Saša Prelič, profesor gospodarskega prava na pravni fakulteti mariborske univerze Saša Prelič, in Nataša Pirc Musar, strokovnjakinja za medijsko pravo iz odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle, preberite na neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.