DK, STA

 |  Politika

Še eno sporno kadrovanje Janševe vlade

Sindikat Glosa je na vlado in na ministrstvo za kulturo naslovil pismo, v katerem opozarja na kadrovske rošade

Vasko Simoniti

Vasko Simoniti
© Borut Krajnc

Sindikat Glosa je na vlado in na ministrstvo za kulturo naslovil pismo, v katerem opozarja na kadrovske rošade v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Kot so zapisali, že dlje časa pozivajo k imenovanju direktorja JSKD, saj se mandat izteče konec leta. Namesto imenovanja so za vodenje pooblastili članico nadzornega sveta JSKD.

V Glosi so ob tem zapisali, da jih znova muči vprašanje, ali ima vlada ob menjavah na čelu ključnih nacionalnih kulturnih institucij v mislih strokovna merila in usposobljenost kandidatov.

Kot poudarjajo, direktor ni bil imenovan, kljub temu, da je nadzorni svet JSKD že oktobra podal predlog kandidata, ki je bil izbran na podlagi javnega natečaja. Dosedanji direktor JSKD Marko Repnik po mnenju Glose izpolnjuje vse predpisane pogoje. Kot so poudarili, je Repnik kot direktor v zadnjem mandatu JSKD vodil zelo uspešno.

V Glosi so ob tem zapisali, da jih znova muči vprašanje, ali ima vlada ob menjavah na čelu ključnih nacionalnih kulturnih institucij v mislih strokovna merila in usposobljenost kandidatov.

Namesto imenovanja Repnika, ki je bil edini kandidat, so na JSKD dobili odgovor, iz katerega je razvidno, da so za opravljanje direktorske funkcije do enega leta pooblastiti članico nadzornega sveta JSKD Metko Šošterič, ki je, kot poudarjajo v Glosi, sicer uslužbenka ministrstva za kulturo.

Kot so poudarili v Glosi, "nimajo proti njej prav ničesar, osupli in jezni pa smo zaradi nepredstavljivega 'pišmevuhovskega' odnosa, ki znižuje standarde in onemogoča normalno poslovanje ter izvajanje namena, nalog in dejavnosti, predpisanih z zakonodajo" .

ODGOVOR VLADNEGA URADA ZA KOMUNICIRANJE (UKOM)

Zavračamo pavšalna namigovanja, da Vlada RS ne upošteva strokovnih meril in usposobljenosti kandidatov ter da znižuje standarde in onemogoča normalno poslovanje. Takšna neutemeljena namigovanja, bi lahko marsikdo razumel kot zlonamerna podtikanja. Vlada RS in Ministrstvo za kulturo sta ravnala povsem v skladu z veljavno zakonodajo.

Ustanovitelj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (v nadaljevanju: JSKD) je država. V skladu z Zakonom o JSKD direktorja imenuje vlada na predlog nadzornega sveta sklada za dobo štirih let na podlagi javnega natečaja, ki ga izvede nadzorni svet javnega sklada. Akt o ustanovitvi JSKD določa, da nadzorni svet izvede javni natečaj za imenovanje direktorja ter predlaga ustanovitelju njegovo imenovanje, direktorja pa imenuje vlada na predlog nadzornega sveta sklada za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Ministrstvo za kulturo predlog nadzornega sveta le tehnično pripravi za obravnavo na vladi.

Vlada je v skladu z zakonom, ki ji podeljuje diskrecijsko pravico, predlaganemu kandidatu poslala obvestilo o izidu natečaja, s katerim ga je seznanila, da se na javnem natečaju za zasedbo delovnega mesta direktorja JSKD ne izbere nihče od prijavljenih kandidatov ter da se bo javni natečaj za zasedbo delovnega mesta direktorja javnega sklada ponovil.

Vlada je Nadzornemu svetu JSKD naložila, da čim prej, najpozneje pa roku 14 dni, ponovi postopek javnega natečaja za delovno mesto direktorja JSKD. Funkcijo direktorja JSKD bo po pooblastilu od 1. januarja 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju, opravljala članica nadzornega sveta Metka Šošterič, ki je poznavalka področja, vendar najdlje do 31. decembra 2021. Poudarjamo, da bo vlada direktorja JSKD imenovala v skladu z zakonom in z upoštevanjem strokovnih meril.

Urad vlade RS za komuniciranje (UKOM) 

31. december 2020

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.