Intervju: Spomenka Hribar

Ko sem prebral odličen intervju z gospo Spomenko Hribar, sem se ponovno spraševal, zakaj je očitno mnogim prebivalcem Slovenije škodljivo delovanje Janeza Janše za prebivalce in državo Slovenijo, ne opazita pa tega tisti dve koalicijski stranki, ki mu to omogočata. Zdravko Počivalšek je navdušen nad učinkovitostjo te vlade, čeprav ni storila ničesar, kar bi dolgoročno prispevalo k uspešnemu razvoju države in njenemu ugledu v svetu. Dejansko je ravno nasprotno. Naj ga, kot gospodarskega ministra spomnim, da so po njegovem naročilu izdelali odličen program za povečanje uspešnosti gospodarstva in družbe, na podlagi katerega bi vlada morala sprejeti akcijski načrt z nosilci in roki izvršitve. Vlada tega ni storila kljub njeni domnevni učinkovitosti. Še bolj presenetljiv pogled na stanje pri nas ima Matej Tonin. Na televiziji se je pohvalil, da je Janeza Janšo PROSIL, naj za nekaj časa preneha s tvitanjem, ker bosta s tem opozicija in kritična javnost izgubili povode za kritiko. Tonin je spregledal, najbrž zaradi velikega navdušenja, da so zopet enkrat vladna stranka, da niso glavni problem tviti, ampak konkretno početje Janše in njegove SDS.

Že vse od prvega ekscesa, ko so Janševi poslali poročilo o stanju medijev v Sloveniji v EU, so nezadovoljni s tem poročilom, koalicijski partnerji javno obljubljali, da bodo na vladi razčistili samovoljno delovanje in preprečili, da se to ne bo ponavljalo. Do tega razčiščevanja ni nikoli prišlo in tudi ne pri vseh naslednjih ekscesih. Tako se je poleg koalicijske vlade dejansko oblikovala še vlada samo iz članov SDS, ki neodvisno od koalicijskih partnerjev uveljavlja svojo strankarsko politiko. S tem Janša jasno kaže, koliko spoštuje svoje koalicijske partnerje. Predvsem jih uporablja samo za kuliso, za katero nemoteno izvaja svojo politiko. Seveda to kuliso predstavljajo tudi tisti, ki so podpisali poseben dogovor o sodelovanju z vlado. S tem so dali Janši legitimacijo politika, ki je pripravljen in zainteresiran za široko sodelovanje.

Kar se tiče pisma predsednika vlade Janeza Janše tujim državnikom, se seveda čudim, da evropsko javnost opozarja na svoj zapor. S tem je tujini osvežil spomin, da je bil zaprt zaradi korupcije. Da to v tujini dobro vedo, je za dokaz pismo, ki ga je Janša prejel od svetovalca bodočega predsednika ZDA Bidna. Zato se sedaj marsikdo v tujini verjetno ponovno sprašuje, kaj Janša sploh še dela v politiki, saj se v sodobnih demokratičnih državah politiki s takšnimi sumi umaknejo iz javnosti. To še posebno zato, ker so afero Patrija spremljali tudi v tujini, saj je naša policija sprejela telegram o sumu korupcije, ki se je čudežno zgubil. Notranji minister in generalni direktor policije sta bila v tem času iz vrst SDS. Pri nas so začeli preiskavo o tem šele po tem, ko je OECD zavrnila naše članstvo, ker nismo začeli preiskave o sumu korupcije v zvezi z nakupom Patrij. Če se spomnimo na to, potem nas ne more presenečati »telovadba« s preiskovalnimi organi sedanjega Ministrstva za notranje zadeve.

Draga Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, vidva z vajinima strankama vsemu temu »držita svečo«. Ali za to, da sta na oblasti, ne plačujeta previsoke cene? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.