IK, STA

 |  Svet

Zahteva za predčasno odstavitev Trumpa: »Vsak dan je lahko predstava groze za Ameriko«

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa zahteva odstavitev Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA, podpirajo jo tudi del republikanske stranke

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi je danes pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in člane vlade, naj uporabijo 25. amandma k ameriški ustavi za takojšnjo odstavitev Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA.

Če podpredsednik in vlada ne bosta ukrepala, bo kongres sprožil postopek ustavne obtožbe, je dejala Pelosi, ki v svojem pozivu ni edina. Pred njo je to zahteval že vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer ter drugi demokratski in republikanski člani kongresa.

Pelosi je Trumpa tudi obtožila, da je podžgal oboroženo vstajo proti Ameriki in lahko povzroči še več škode. "Vsak dan je lahko predstava groze za Ameriko," je dejala.

Schumer je pred Nancy Pelosi dejal, da je bil napad na kongres vstaja proti ZDA, ki jo je podžgal predsednik. "Predsednik ne sme ostati na položaju niti en dan več," je dejal Schumer.

"Predsednik ne sme ostati na položaju niti en dan več."

Chuck Schumer,
vodja demokratske manjšine v senatu

Republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger je prav tako pozval vlado, naj odstavi Trumpa, ker ni primeren za opravljanje položaja. "Predsednik mora s položaja, ali prostovoljno ali neprostovoljno," je dejal kongresnik.

25. amandma k ameriški ustavi omogoča odstranitev predsednika s položaja, če ni sposoben opravljati svojih dolžnosti. Doslej ga v zgodovini v ZDA še niso uporabili, izjemoma le prostovoljno za kratek čas, ko so predsedniki prestajali zdravstvene posege.

Kongresniki Trumpa obtožujejo, da je v sredo naščuval svoje podpornike k napadu na kongresno palačo v času formalnega potrjevanja zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra lani.

"Predsednik mora s položaja, ali prostovoljno ali neprostovoljno."

Adam Kinzinger,
republikanski kongresnik

Trump poraza ne priznava, ne glede na to, da bo moral 20. januarja, ko se mu izteče mandat, zapustiti Belo hišo. Čeprav je do takrat le še slaba dva tedna, bo predstavniški dom, če ne bo prej ukrepala Trumpova vlada, verjetno zares vložil že drugo ustavno obtožbo Trumpa.

Prvo si je Trump prislužil lani zaradi pritiska na Ukrajino, da v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči proti Rusiji uvede preiskavo Bidna, ki je leta 2019 zanesljivo vodil pred Trumpom v anketah, čeprav Biden takrat še ni niti osvojil demokratske predsedniške nominacije. Republikanska večina v senatu je na koncu Trumpa oprostila obtožbe. Tokrat nima tako trdne podpore kot lani.

EzhOZNJwI2c

25. amandma je bil sprejet leta 1967. Neposreden povod je bil atentat na takratnega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja leta 1963. Gre za amandma, ki zagotavlja kontinuiteto vlade, če predsednik umre, zboli ali kako drugače ne more opravljati svoje dolžnosti.

Predsednik George Bush mlajši je leta 2002 sam uporabil amandma, ko je zaradi kolonoskopije, med katero so ga uspavali, začasno predal oblast podpredsedniku ZDA Dicku Cheneyju.

Amandmaja po 4. odstavku, ki omogoča članom vlade, da predsednika razglasijo za nesposobnega, doslej še niso uporabili.

V skladu z omenjenim odstavkom lahko podpredsednik ZDA in večina članov vlade predsednika razglasijo za nesposobnega, o čemer morajo nato obvestiti predsednico predstavniškega doma kongresa in najstarejšega člana senata. Podpredsednik ZDA nato postane vršilec dolžnosti predsednika države.

Predsednik ZDA lahko obvesti kongres, da temu nasprotuje in je sposoben za opravljanje položaja, nakar lahko podpredsednik in kabinet v štirih dneh ponovita vajo, kongres pa mora glasovati. Za potrditev nesposobnosti predsednika države je potrebna dvotretjinska večina obeh domov ameriškega kongresa.

GTzy8iQrUsM

Druga pot, ki jo predvideva amandma, je, da kongres sam ustanovi posebno telo, ki s podporo podpredsednika razglasi, da je predsednik nesposoben.

Pelosi je že oktobra naznanila predlog zakona za oblikovanje posebne komisije, ki bi jo sestavljali zdravniki, psihiatri ter upokojeni ugledni državniki in kongresnikov obeh strank. Komisija naj bi po odločitvi kongresa predsednika pregledala in ugotovila, kako je z njim.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.