IK, STA

 |  Svet

Ministrica odstopila zaradi plagiatorske afere

Christine Aschbacher se je za ta korak odločila po obtožbah glede plagiatorstva v njeni diplomski nalogi in doktorski disertaciji

Christine Aschbacher, Gernot Blümel in Margarete Schramböck

Christine Aschbacher, Gernot Blümel in Margarete Schramböck
© BMF / Wenzel / WikiCommons

Avstrijska ministrica za delo Christine Aschbacher iz vrst ljudske stranke (ÖVP) je v soboto zvečer odstopila s položaja. Za ta korak se je odločila po obtožbah glede plagiatorstva v njeni diplomski nalogi in doktorski disertaciji. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bo za novega ministra predlagal ekonomista Martina Kocherja.

"Svoje delo za pridobivanje akademskih nazivov sem vedno opravila po svojih najboljših močeh in presoji ter zaupala oceni priznanih profesorjev. Vse obtožbe, da je šlo za nameren plagiat, zavračam," je v izjavi ob odstopu med drugim zapisala 37-letna ministrica.

Kot je pojasnila, se je za odstop odločila, da bi zaščitila svojo družino pred "sovražnostjo, žalitvami in političnim agitatorstvom".

Kancler Kurz je sporočil, da spoštuje odločitev Aschbacherjeve, ki je članica njegove stranke. Zahvalil se ji je, ker je med pandemijo covida-19 ohranila na tisoče delovnih mest. Za novega ministra za delo bo predlagal 47-letnega ekonomista Kocherja, prvega moža dunajskega Instituta za napredne študije ter profesorja na Univerzi na Dunaju.

Resor za družine in mladino, ki je doslej spadal pod ministrstvo za delo, pa bo poslej prevzela ministrica za ženske Susanne Raab iz ÖVP, je po navedbah agencije APA sporočil Kurz.

"Svoje delo za pridobivanje akademskih nazivov sem vedno opravila po svojih najboljših močeh in presoji ter zaupala oceni priznanih profesorjev. Vse obtožbe, da je šlo za nameren plagiat, zavračam."

Christine Aschbacher

Znani avstrijski strokovnjak za plagiatorstvo Stefan Weber je v četrtek v svojih blogih opozoril, da je več kot petina njenega doktorskega dela, ki ga je opravila na fakulteti za tehnične vede Univerze v Bratislavi, plagiat, kar naj bi potrdil pregled s programom za odkrivanje plagiatov.

Poleg tega za več delov njene diplomske naloge na fakulteti za poslovne vede iz Wiener Neustadta ni navedla virov, vključno z sklepnimi ugotovitvami, ki bi morale predstavljati izvirno delo avtorja naloge.

Nekateri deli diplomskega dela in doktorske disertacije pa naj bi bili napisani v polomljeni nemščini.

K0zH1CECiUI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.