DK, STA

 |  Svet

Film leta 2020 po mnenju kritikov

Nomadland

Nomadland

Nomadland

Ameriško Združenje filmskih kritikov je za najboljši film leta 2020 razglasilo dramo Nomadland v režiji Chloe Zhao. Z zlatim levom nagrajenii film z zgodbo o Fern, ki se iz revnega mesta v Nevadi s kombijem kot sodobna nomadinja poda po svetu, je prejel še nagrade za najboljšo režijo, fotografijo in za najboljšo glavno vlogo.

Frances McDormand je bila nagrajena za vlogo 63-letne protagonistke, ki spakira svoje stvari v kombi in se iz obubožanega mesteca po ekonomski krizi odpelje proti ameriškemu zahodu.

6sxCFZ8_d84

Nagrado za najboljšo moško vlogo pa so ameriški kritiki namenili britanskemu igralcu Delroyju Lindu, ki je v vojni drami Da 5 Bloods, ki jo je režiral Spike Lee, odigral vietnamskega veterana Paula, piše nemška tiskovna agencija dpa.

D5RDTPfsLAI

Nagradi za najboljši stranski vlogi sta prejela 24-letna bolgarska igralka Maria Bakalova za vlogo v drugem delu filma Sache Barona Cohena Borat ter 73-letni ameriški igralec Paul Raci za vlogo v filmu Dariusa Marderja Sound of Metal.

VFOrGkAvjAE

Nagrado za najboljši tuij film je združenje namenilo dokumentarcu Collective Alexandra Nanaua, ki je tematiziral požar leta 2015 v enem izmed nočnih lokalov v Bukarešti, ki je terjal več življenj, še piše dpa.

KLgGoT7v3ro

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.