Monika Weiss

 |  Mladina 4  |  Politika

»Rok Snežič in Janez Janša – vtipkajte, pa boste videli«

Zakaj premier Janez Janša poslancem in javnosti noče pojasniti svojih vezi z Rokom Snežičem, pa bi to moral storiti

Fotografije iz mariborske gostilne Trust, slikano decembra 2017, kjer sta se na večerji srečala tudi Janez Janša in Rok Snežič. Fotografija je bila kasneje izbrisana.

Fotografije iz mariborske gostilne Trust, slikano decembra 2017, kjer sta se na večerji srečala tudi Janez Janša in Rok Snežič. Fotografija je bila kasneje izbrisana.
© Arhiv Mladine

Janez Janša in Rok Snežič, doktor davčnih utaj, sta se spoznala na Dobu. Da sta bila za konec tedna sostanovalca v zaporu, je Janša decembra 2014 potrdil v intervjuju za revijo Reporter. Bila sta si zelo naklonjena. Snežič je po medijih Janšo opisoval z »odličen sogovornik, pameten in umirjen«, Janša pa je v omenjenem intervjuju o Snežiču dejal: »V tem času sem prebral tudi njegovo knjigo. Slovenski dacarji bi naredili veliko uslugo proračunu in davkoplačevalcem, če bi ga angažirali kot svetovalca proti davčnim utajam.«

Dobrih šest let kasneje premier Janša noče odgovarjati o Roku Snežiču. Ta ponedeljek se je odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša iz Levice izognil s ciničnimi pripombami, s katerimi je poslanca usmerjal na razne klinike. Šele v tretjem poskusu je Janši »uspelo« vsebinsko in dostojno o Snežiču povedati dve povedi: »Gospod Snežič ni bil nikoli moj davčni svetovalec. To smo velikokrat zanikali in pač naj se te laži ne ponavljajo naprej.«

Predsednik vlade seveda s tem odgovorom ni odgovoril na nič, na kar bi moral.

»Te laži« je izrekel oziroma odnos med Janšo in Snežičem je maja lani za medijski portal capital.ba opisal sam Snežič. Prevod dela zvočne izjave, ki je objavljena, gre takole: »Sem dober prijatelj in svetovalec našega premiera Janeza Janše. Če ste dobro prebrali članke, lahko vidite, da sem njegov prijatelj in njegov svetovalec. Tako, da je težko, da me vlada ne bi imela rada, če sem njegov prijatelj. Če berete članke, lahko vidite ... Rok Snežič in Janez Janša – vtipkajte, pa boste videli.«

Po Dobu, torej na svobodi, sta Janša in Snežič, ki se promovira kot strokovnjak za davčne optimizacije in je doktoriral s področja davčnih utaj, brez dvoma poslovno sodelovala. Snežičeva žena je bila leta 2015 največja vlagateljica v Janšev »medijski« projekt Nova24TV, njen začetni vložek je močno presegal vložke drugih članov SDS. »Klavdija Snežič je projektu namenila 22.000 evrov, čemur se z ’zgolj’ 5000 vloženimi evri ni približal niti brat prvaka SDS Rajko Janša,« je septembra 2015 pisal Dnevnik.

Preplet Janša-Snežič se je zadnja leta zrcalil v »medijskih« družbah pod dežnikom SDS. Portal nova24tv.si je dolgo prikazoval neoznačen Snežičev oglas »Zakaj odpreti podjetje v BiH?« kot avtorski članek. V tabloidu Škandal24 je Snežič objavljal oglase za svoje storitve v obliki »davčnih nasvetov«, kot denimo »Tako se izognete kazenski ovadbi in davčnemu postopku«, »Tako pobegnete obdavčenju«, »Furs Slovence odvrača od nakupa dražjih avtomobilov« in »Kako prihraniti 60.000 € pri novem Maseratiju Quattroporte?«.

Dodajmo le eno zanimivo podrobnost, zagotovo naključje. Snežič je lani v omenjenem pogovoru za bosanski portal o Janši dejal še: »On je ’biznismen’. Razume, da je treba davke znižati. Predlagal sem mu že, naj ukine vse davke na avtomobile z izjemo DDV.« Decembra 2020 je Janševa koalicija odpravila davek na luksuzne avtomobile. Na vrhuncu boja zoper epidemijo, ko naj bi sprejemala le urgentne popravke zakonodaje za pomoč čim več ljudem, je pomagala kupcem avtomobilov za recimo 190 tisoč evrov. Kot je ob sprejetju zakona razložila uslužbenka finančnega ministrstva: »In recimo tisti /.../ Porsche, katerega nabavna vrednost je 190 tisoč evrov, bo zdaj plačal devet tisoč evrov davka. Res pa je, da če te spremembe ne bi bilo, bi ga plačal še 77 tisoč.«

Snežič naj bi bil še drugače povezan z Janšo. Ravno on je bil povezava med SDS in nesojeno posojilodajalko SDS iz BiH Dijano Đuđić, je pisal portal necenzurirano.si. Prav tako naj bi bil opravljal vlogo »tipatelja«, ki za Janšo na terenu preverja ustreznost konkretnih posameznikov za funkcije. V smislu, ali je naš ali je levi.

Kakorkoli, predsednik vlade bi in bo moral odgovoriti vsaj, kako sodeluje s človekom, ki ga zaradi poslovnih potez in sumov davčnih utaj preiskujejo organi več držav. Zakaj z njim sodeluje, sicer zanima marsikoga, a čudi se temu nihče. Sorodne duše se pač najdejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.