Muzej norosti in osamosvojitve

Vlado Miheljak je, za normalno razmišljajoče ljudi, zadosti jasno napisal, zakaj je popolnoma nepotrebno povabilo predsednika države Boruta Pahorja predsednikom parlamentarnih strank na pogovor o sodelovanju med pozicijo in opozicijo. Ker je pa, izgleda, političen način razmišljanja precej drugačen, je le treba nekaj dodati. Predsednik Pahor in poslanci koalicijskih strank, neodločni poslanci DeSUS, ter podpisniki posebnega sporazuma o sodelovanju z vlado, izgleda, ne poznajo slovenskega pregovora: »Povej s kom se družiš, pa ti bom povedal, kdo si.« Zakaj spominjam na ta pregovor? Predsednika vlade Janeza Janše bremeni cela vrsta nerazčiščenih sumljivih poslov. Za razliko od drugih javnih oseb, ki so bile ali so obtožene nezakonitih zadev, ki običajno izjavijo, da bodo na sodišču dokazali svojo nedolžnost, Janezu Janši ni do razčiščevanja na sodišču, ampak se sodišču izogiba z nesprejemanjem sodnih pozivov. Z drugimi besedami, z zavlačevanjem poizkuša doseči zastaranje zadev. Politiki s takšnimi bremeni v razvitih demokracijah nimajo mesta. Zato se v tujini sprašujejo, kakšne vrednote imajo politiki, ki ga podpirajo.

Predsednika strank in ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin ob velikem navdušenju nad učinkovitostjo dela vlade (o kakovosti ne govorita), ne opazita, da državo, v kateri živita, JJ s svojimi sodelavci spreminja v vse manj demokratično. S tem in z izvajanjem svoje politike v stikih s tujino je močno zmanjšal ugled Slovenije v tujini. Poslanci DeSUSa se nikakor ne morejo odločiti, katera osebna računica se jim bo boljše izšla. Ne glede na njihovo računico se ne morejo pohvaliti, da je ta vlada dobro poskrbela za starejšo generacijo, katerih interese naj bi predvsem zastopali. Menda ne bodo trdili, da je bilo dobro poskrbljeno za prebivalce v domovih za starejše. Čudna skrb se kaže tudi v tem, da so »z levo roko« našli denar za dodatno financiranje vojske, niso pa našli sredstev za financiranje že napisanega zakona o dolgotrajni oskrbi, niti sistemsko uredili dolgoročno vzdržno financiranje zdravstva. Niti enega doma za ostarele v javni lasti ni začela graditi (celo ne dokončanje tistega v Osilnici), pač pa so podelili koncesije za privatno gradnjo. Z valorizacijami pokojnin in z dodatki se nikar ne hvalite, ker se bo vse to izničilo, ko bo treba odplačevati najete kredite. Takrat bomo zopet lahko le sanjali o valorizacijah.

Gospod predsednik države Borut Pahor, ali bi mogoče ne bilo koristno, da bi s političnega preskočili na normalen način razmišljanja? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.