STA

16. 2. 2021  |  Svet

Ko sodišče vladi naloži, da mora takoj odpraviti policijsko uro

Na Nizozemskem je sodišče vladi danes naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, saj je ocenilo, da je država s tem presegla svoje pristojnosti

dd

Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire na Nizozemskem v zadnjih desetletjih
© pxhere.com

Nizozemsko sodišče je danes vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, ki jo je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih desetletjih.

Sodišče v Haagu je razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, saj da ni dokazala "posebne nujnosti", ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za "daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti."

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Resnica o virusu, ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to njene uresničitve ne bo zadržalo, je pojasnil tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča tiskovni agenciji ANP. Vlada se na razsodbo še ni odzvala.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala do najmanj 2. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare.

Policijska ura, kljub sproščanju nekaterim drugim vladnim ukrepom, še vedno velja tudi v Sloveniji, in sicer je prepoved gibanja v veljavi med 21. in 6. uro. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.