Janša zahteva odstop direktorja STA ...

... in hkrati hvali alternativno tiskovno agencijo

Predsednik vlade je skoraj istočasno objavil dva tvita. V prvem poziva direktorja STA Bojana Veselinoviča, da odstopi s svojega položaja, kar lahko štejemo za še eno obliko močnega pritiska na agencijo po nekajmesečni agoniji njenega finančnega sesuvanja.

Kakšno uro kasneje je Janez Janša retvital Ano Zagožen, hčerko pokojnega Jožeta Zagožna, soobtoženega v korupcijski aferi Patria. Omenjena je označena za sodelavko Nacionalne tiskovne agencije (NTA) in v svojem zapisu močno pohvali delovanje nove agencije – vsaj takšno ime si je nadela.

Nekaj spletnih naslovov, ki povzemajo Janšev tvit

Nekaj spletnih naslovov, ki povzemajo Janšev tvit

Zakaj je to pomembno? Ker je premier je znotraj iste ure na isti dan pozval direktorja obstoječe agencije k odstopu, s čimer je sledil apelu sicer njemu naklonjenega politično-novinarskega Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), z drugo objavo pa se je poklonil nekakšni »alternativni« agenciji.

NTA si je ekspresno že prislužila geslo na Wikipediji. V njem preberemo, da je nova, pravoverna tiskovna agencija ustanovljena januarja 2021 s sedežem v Mariboru. Po navedbah medijev naj bi NTA nastajala pod okriljem stranke SDS in v kontekstu konflikta SDS z STA. Avtor navaja, da je njen glavni urednik kolumnist Nova24TV Aleš Ernecl, ki je po lastnem priznanju bil ali pa je še vedno član Slovenske demokratske stranke. Pred tem je deloval tudi kot urednik portala Politikis, ki ga je ustanovil poslanec SDS Dejan Kaloh.

Sedež NTA je bil registriran na njegovem domačemu naslovu v Mariboru, prav tako pa je poslovanje steklo prek Erneclovega osebnega poslovnega računa. Temu sledi opis:

"Samooklicano poslanstvo NTA je ‘zamenjati ugrabljeno STA’ in ‘postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti’."

Wikipedija navaja še, da bodo pri agenciji po napovedih sodelovali Vinko Gorenak, Alojz Kovšca, Roman Vodeb, Bernard Brščič, Boštjan M. Turk, Tomaž Štih, Sebastjan Jeretič, Aljuš Pertinač, Edvard Kadič, Kristjan Šarec, Jiri Kočica, Ana Zagožen, Andrej Sekulović, Tomislav Sunić, Michael Jones, Janez Novak in Boštjan Turk. Avtorji, ki se pretežno sploh ne ukvarjajo z novinarstvom, ampak so nekateri neposredno celo politiki, med njimi je tudi predsednik državnega sveta. Skoraj vsi po vrsti sodijo v ožji ideološki krog blizu vladajoči stranki SDS ali v krog radikalnih desničarjev.

**Članek je bil prvotno objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.