Pia Nikolič

 |  Mladina 11  |  Politika

Občinski svetnik SDS aretiran zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z ljudmi

Šentiljski »mešetar«

Nočni lokal Tropicana

Nočni lokal Tropicana
© Marko Pigac

Šentilj leži v Slovenskih goricah, v neposredni bližini mejnega prehoda. Nenehna pretočnost ljudi pomeni tudi stalen vir zaslužka za bližnjo igralnico in dobro krinko za morebitno kriminalno dejavnost.

Prejšnji teden so tam zaradi domnevne trgovine z ljudmi in pranja denarja ovadili skupno osem fizičnih in dve pravni osebi, od katerih je v priporu ostal le lastnik lokala Tropicana. Drugi vpleteni se bodo na sodišču branili s prostosti. Med njimi je Bojan Belna, šentiljski občinski svetnik in predsednik lokalnega odbora SDS. V kriminalistično preiskavo je bil vključen, ker je najemodajalec lokala, nekoč znanega kot diskoteka Yucatan. V nočnem klubu, ki naj bi bil med epidemijo zaprt, so po poročanju Večera rednim gostom vseeno zagotavljali spolne storitve, sumijo pa, da se je trgovina z ljudmi tam začela že leta 2013. Prvi sum zlorabe prostitucije je policija zaznala tri leta kasneje, leta 2019 naj bi bila osumljenim začela prisluškovati, v tajno združbo pa ji je uspelo infiltrirati tudi kriminalista pod krinko.

S sumljivimi posli se Belna ukvarja že dlje. Pred tremi leti je bil najemnik mariborskega lokala Luft in je z neplačevanjem davkov ustvaril več kot 150 tisoč evrov dolga, zato je finančna uprava zaprla vrata obrata.

Belna naj bi bil po tem še vedno sprejemal goste, vabil na prireditve in delal za točilnim pultom. Njegov s. p., ki zajema gostinske, zidarske in nepremičninske storitve, si je v zadnjih desetih letih nakopal dve tožbi SAZAS, konec oktobra lani pa je zaprl še zadnjega od dveh bančnih računov, ki jih je vezal na podjetje. Račun občinskega svetnika s protimigrantskimi stališči je bil sicer zadnje leto blokiran nekaj več kot 86 odstotkov časa.

Podatki kažejo, da se podjetniku svetli časi iztekajo, čeprav naj bi njegov nepremičninski imperij v Šentilju še kar gradil in ponujal nove hiše. Zgradil naj bi jih bil že 150, a ko so po njem poimenovali ulico, jih je bilo precej manj. Na začetku tisočletja je namreč postal edini živeči Slovenec, po katerem je poimenovana ulica. Čeprav je sam še pred nekaj meseci trdil, da so mu jo posvetili, ker naj bi bil saniral plaz, »ki ga država ni«, zapisi dokazujejo, da je poimenovanje leta 2005 predlagal predsednik lokalne LDS Jože Hamler, češ da »si to zasluži, ker gradi naselja«.

Osumljeni svetnik SDS Bojan Belna ter najboljši notranji minister Aleš Hojs, oktobra 2020.«

Osumljeni svetnik SDS Bojan Belna ter najboljši notranji minister Aleš Hojs, oktobra 2020.«
© Twitter

Malo po poimenovanju Ulice Bojana Belne je bil sprejet zakon, da ulice ne morejo biti imenovane po še živečih ljudeh.

Na Facebooku se je kmalu po aretaciji pojavil poziv občini Šentilj, naj se zaradi kaznivih dejanj svetnika ulica, poimenovana po njem, preimenuje v »ulico žrtev te trgovine – državljank Dominikanske republike«. Poziv bo še bolj utemeljen, če se bo izkazalo, da bo Belna za sodelovanje v hudodelski združbi obsojen. Za zdaj vsem preiskovancem grozi do 15 let zapora.

SDS dogajanja še ni komentirala, a če sklepamo po tvitu Aleša Hojsa iz oktobra lani, gre vendar za človeka, s katerim si notranji minister izmenjuje mnenja o »pravih ukrepih in pomoči, ki jo vlada v kriznem času zagotavlja podjetnikom«. Torej za zaupanja vrednega človeka? V vsaki razviti demokraciji bi bila aretacija dovolj za odstop s položaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Pia Nikolič, Mladina

    Šentiljski »mešetar«

    V članku o aretaciji Bojana Belne je prišlo do napačnega navajanja v zvezi z davčnimi utajami v mariborskem lokalu Luft. Najemnik lokala takrat ni bil zaradi domnevne trgovine z ljudmi aretirani šentiljski občinski svetnik SDS Bojan Belna, ampak njegov sin, Bojan Belna mlajši. Več