IK, STA

 |  Politika

Janševa vlada meni, da bi ukinitev policijske ure povzročila težke posledice za javno zdravje 

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenji, da predloga za začasno zadržanje nočne omejitve gibanja in za začasno zadržanje prepovedi prireditev in shodov nista utemeljena

Cepljeni predsednik vlade Janez Janša

Cepljeni predsednik vlade Janez Janša
© Borut Krajnc

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenji, da predloga za začasno zadržanje nočne omejitve gibanja in za začasno zadržanje prepovedi prireditev in shodov nista utemeljena. Obe mnenji bo vlada poslala Ustavnemu sodišču RS, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Vlada pojasnjuje, da so bili ukrepi delne omejitve gibanja ljudi, med njimi prepoved gibanja v nočnem času, sprejeti "ob upoštevanju dognanj epidemiološke in infektološke stroke, usmerjeni pa so v prepoved in omejevanje socialnih stikov med prebivalstvom, vključno z omejevanjem nenadzorovanih oblik druženja v zasebnih prostorih, saj so ti ukrepi po mnenju zdravstvene stroke edino učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19".

V vladi menijo, da bi začasno zadržanje odlokov lahko povzročilo "težko popravljive škodljive posledice za javno zdravje", saj bi po njihovem državo lahko zajel "tretji val okužb in povzročil zlom zdravstvenega sistema".

Prav tako vlada glede prepovedi zbiranja ljudi dodaja, da so bili "ukrepi sprejeti ob upoštevanju stroke" in "usmerjeni v prepoved in omejevanje socialnih stikov med prebivalstvom, saj so ti ukrepi po mnenju zdravstvene stroke edino učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19."

Menijo, da bi začasno zadržanje odlokov lahko povzročilo "težko popravljive škodljive posledice za javno zdravje", saj bi po njihovem državo lahko zajel "tretji val okužb in povzročil zlom zdravstvenega sistema".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.