IK, STA

 |  Politika

Vladavina prava po meri SDS

Janševa vlada v odgovorih na poročilo Evropske komisije med drugim navaja, da so "možna zavezništva med izbranimi nevladnimi organizacijami in politično opcijo, ki je bila dolgo na oblasti"

Minister za zunanje zadeve Anže Logar

Minister za zunanje zadeve Anže Logar
© Borut Krajnc

Odgovori Slovenije za drugo poročilo Evropske komisije o vladavini prava so napisani predvsem skozi prizmo stranke SDS, danes piše Delo, ki je pridobilo dokument. Kot navajajo, je vlada med drugim popisala stanje, kakor ga vidijo na področju medijev, omenila je spor z STA, predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela ter več sodnikov.

Časnik, ki je povzel nekaj izstopajočih delov, ugotavlja, da je, čeprav gre za medresorsko poročilo, ki so ga pripravila ministrstva različnih strank koalicije, glede na vsebino mogoče oceniti, da so odgovori, ki jih bo Slovenija poslala v Bruselj, napisani predvsem skozi prizmo stranke premierja Janeza Janše.

Vladni urad za komuniciranje je po sredini seji vlade sporočil, da je vlada potrdila odgovore Slovenije za drugo poročilo Evropske komisije o vladavini prava, ki jih je od pristojnih resorjev zbralo in uredilo zunanje ministrstvo ter jih bo zdaj poslalo v Bruselj. Glede vsebine teh odgovorov pa niso sporočili ničesar.

Delo danes poroča, da so glede stanja v medijih med drugim izpostavili imperij Martina Odlazka, "ki sodeč po vsebini medijskih objav velja za močnega kritika aktualne vlade". Poseben del je namenjen sporu z STA oziroma njenim direktorjem Bojanom Veselinovičem, "ki ne želi izročiti poslovne dokumentacije, na temelju katere bi lahko določili znesek primernega financiranja iz proračuna".

Poseben del je namenjen sporu z STA oziroma njenim direktorjem Bojanom Veselinovičem, "ki ne želi izročiti poslovne dokumentacije, na temelju katere bi lahko določili znesek primernega financiranja iz proračuna".

Svoj del ima v poročilu tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, katerega ravnanja "lahko vplivajo na splošno dojemanje neodvisnosti ustanove".

Nevladnim organizacijam očitajo, da "pri precejšnji diskrecijski pravici delitve denarja iz naslova javnega financiranja obstaja prostor za tveganje korupcije". Izpostavili so tudi "možna zavezništva med izbranimi nevladnimi organizacijami in politično opcijo, ki je bila dolgo na oblasti".

V delu o pravosodju pa med drugim opozarjajo na ravnanje ustavnega sodnika Roka Čeferina, prikazana sta tudi dva konkretna primera sodnikov, ki naj bi kršila sodniško funkcijo, poroča Delo.

Poročilo o vladavini prava se sicer osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti. V poročilu za leto 2021 je Evropska komisija dodala tudi vidike povezane z ukrepi preprečevanja širjenja epidemije covida-19.

Članice EU naj bi svoje prispevke za pripravo drugega poročila Evropske komisije o vladavini prava v Bruselj posredovale do 8. marca. Komisija naj bi poročilo objavila julija. Zunanji minister Anže Logar je v povezavi s tem v sredo dejal, da bo Slovenija svoje poročilo v Bruselj poslala pravočasno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.