STA

 |  Svet

Kosovo dobilo predsednico

38-letna Vjosa Osmani je v 120-članskem parlamentu prejela 71 glasov

Vjosa

Vjosa Osmani
© kuvendikosoves.org/shq/kryetari-i-kuvendit/

Parlament Kosova je včeraj zvečer za novo predsednico države izvolil 38-letno pravnico Vjoso Osmani. V tretjem krogu je na tajnem glasovanju za izvolitev kandidatke stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) premierja Albina Kurtija v 120-članskem parlamentu glasovalo 71 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osmanijeva, ki velja za najbolj priljubljeno političarko na Kosovu, je od novembra lani opravljala naloge predsednice države, potem ko je po potrditvi obtožnice posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu s položaja odstopil takratni predsednik Hashim Thaci.

Nova predsednica je bila do junija 2020 namestnica predsednika tedanje vladajoče in zdaj opozicijske Demokratske zveze Kosova (LDK), vendar je po sporu v stranki februarja letos na parlamentarnih volitvah kandidirala na listi Kurtijeve Samoopredelitve.

V soboto sta sicer zaradi nesoglasij z opozicijo propadla dva poskusa, da bi parlament glasoval o izvolitvi novega predsednika ali predsednice. Zaradi obstrukcije opozicije in poslancev srbske manjšine parlament namreč ni bil sklepčen. Kurti je včeraj z dodatnimi pogovori zagotovil dovolj poslanskih glasov za izvolitev Osmanijeve v tretjem krogu, v katerem je bila dovolj navadna večina 61 poslanskih glasov.

WrSI-6s-j_U

D4qs5FOHVTQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.