DK, STA

 |  Svet

ZDA iščejo načine, kako bi s cepivom pomagale drugim državam

V ta namen je ameriški predsednik Biden ustvaril nov položaj koordinatorja za globalni odziv na covid-19 in zdravstveno varnost

Antony Blinken

Antony Blinken
© Wikimedia Commons

ZDA iščejo načine, kako bi lahko v prihodnosti v večji meri s cepivom proti covidu-19 pomagale drugim državam, je včeraj sporočil državni sekretar Antony Blinken. V ta namen je ustvaril nov položaj koordinatorja za globalni odziv na covid-19 in zdravstveno varnost. Prednostna naloga države je bila doslej resda boj proti covidu-19 na domačih tleh, a naj bi bil cilj zadostne precepljenosti v kratkem dosežen, je dejal.

V državi so doslej razdelili več kot 167 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Po podatkih vlade so minuli konec tedna v posameznem dnevu cepili več kot štiri milijone ljudi. Najmanj en odmerek cepiva je prejelo približno 32 odstotkov prebivalcev.

A kot je dejal Blinken, se ameriška administracija zaveda, da uspešna kampanja cepljenja doma ni dovolj. "Ta pandemija se doma ne bo končala, dokler se ne konča po vsem svetu," je dejal.

eW0CmMQk2XE

ZDA bodo lahko po njegovih besedah že kmalu okrepljeno pomagale s cepivi po svetu, v zameno pa ne bodo zahtevale kakršnihkoli uslug. Delili naj bi zgolj dokazano varna in učinkovita cepiva.

"S tem, ko bi pomagali končati eno najbolj smrtonosnih pandemij v človeški zgodovini, lahko svetu znova pokažemo, česa sta zmožna ameriško vodenje in bistroumnost," je še dejal.

V ta namen je Blinken ustanovil položaj posebnega koordinatorja za globalni odziv na covid-19 in nanj imenoval Gayle Smith, ki je v času administracije Baracka Obame vodila ameriško agencijo za mednarodni razvoj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

m_JkiW3REsA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.