IK, STA

 |  Svet

Prepoved zdravljenja transspolnih mladostnikov

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je dejal, da bo sporni zakon posegel v odločitve, ki jih lahko sprejemajo le zdravniki in starši transspolnih otrok, in dodal, da država nima kaj posegati v te izjemno občutljive odločitve

Transspolni fant z zastavo v barvah, ki simbolizirajo transspolnost

Transspolni fant z zastavo v barvah, ki simbolizirajo transspolnost
© WikiCommons

Arkansas je kot prva ameriška zvezna država prepovedal določene zdravstvene ukrepe za transspolne mladostnike. Zakon je potrdila republikanska večina v državnem kongresu. Republikanski guverner Asa Hutchinson je sicer v torek vložil veto na predlog, češ da gre za nedovoljen poseg države v zdravstvene odločitve, a ga je kongres preglasoval.

Zakon zdravnikom med drugim prepoveduje, da mladoletnim transspolnim osebam dajejo t. i. zdravila za potrjevanje spola, kot so hormonske terapije, ali izvajajo operacije za spremembo spola. Podporniki zakona trdijo, da mladoletniki ne morejo odločati o tem, ali bi si radi spremenili spol.

Zakon zdravnikom med drugim prepoveduje, da mladoletnim transspolnim osebam dajejo t. i. zdravila za potrjevanje spola, kot so hormonske terapije, ali izvajajo operacije za spremembo spola.

Guverner Hutchinson je svoje strankarske kolege v državnem kongresu v torek pozval, naj še enkrat razmislijo, kaj delajo v imenu kulturnega boja, ki poteka v Ameriki. Ob vložitvi veta je dejal, da bo zakon posegel v odločitve, ki jih lahko sprejemajo le zdravniki in starši transspolnih otrok, in dodal, da država nima kaj posegati v te izjemno občutljive odločitve.

Hutchinsonov veto je bil še isti dan presežen, saj je v Arkansasu za zavrnitev guvernerjevega veta potrebna le navadna večina v državnem kongresu, kjer imajo republikanski podporniki zakona več kot dovolj glasov.

O podobni zakonodaji razmišlja še najmanj 16 drugih zveznih držav v ZDA.

ezIO1As5PAw

14fsIKByLjk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.