Intervju Mitja Lenassi

V intervjuju je gospod Lenassi povedal marsikaj zanimivega, a zanimivo je tudi tisto, česar ni povedal, oziroma ni bil vprašan. Namreč trenutno stanje na področju prezračevanja tako javnih kot poslovnih in stanovanjskih stavb je v Sloveniji zelo slabo. Bodisi ustreznega prezračevanja sploh ni, bodisi ne deluje ustrezno, malo je vzornih primerov. Razlogi za takšno stanje so vsaj trije.

Prvi razlog zadeva stroko (arhitekte, ki vodijo projekte, in projektante instalacij), ki ni enotnega mnenja (kljub zavezujoči zakonodaji), ali je prezračevanje sploh potrebno, ni enotnega stališča do predpisov, ki jih je nujno upoštevati, niti do primernosti posameznih konkretnih rešitev – dobre prakse. Stroka na tem področju ni izdala obveznih razlag zakonskih aktov na tem področju, niti priporočil dobre prakse. Ko smo na pobudo nezadovoljnih kupcev stanovanj v večjem naselju strokovno pregledali sistem lokalnega mehanskega prezračevanja z rekuperacijo, smo ugotovili strokovne napake in predlagali odpravo napak. Ker se investitor in projektant nista odzvala, smo vlogo za presojo ustreznosti projekta vložili na IZS, z namenom, da se napake odpravijo, da se pouči projektanta in da se na ta način posreduje drugim pooblaščenim inženirjem primer dobre, oziroma slabe prakse. IZS te vloge kljub statutarni obvezi ni hotela obravnavati, s čimer je na škodo večjega števila kupcev stanovanj zaščitila pomanjkljivo znanje svojega člana. Pritožba na takšno odločitev ni možna, izterljiva odgovornost ne obstaja.

Drugi razlog so investitorji, ki določajo, kaj bodo projektanti projektirali, saj projektanti ne morejo projektirati nekaj, kar investitor ne želi plačati. Investitorji niso kompetentni in se tudi ne spuščajo v navodila kako projektirati statiko, elektro ali vodovodne instalacije, medtem ko so pri prazračevanju prepričani, da vse vedo in v velko primerih sami določajo projektantom, kako in kaj naj projektirajo (predvsem državni ali javni uslužbenci pri javnih stavbah), kar pa jim neenotno stališče stroke do tega področja omogoča.

In tretji razlog za slabo stanje v praksi je resorno ministrstvo, ki ne le da ne sledi razvoju in ne posodablja predpisov, ampak tudi ne zagotavlja upoštevanja obstoječih zakonskih norm. Tako za tretjo najpomembnejšo lastnost objektov nimamo niti določenih nadzornih organov (inšpekcije), niti usposobljenih inšpektorjev, niti protokola, kako zagotoviti ustezno - zdravju primerno klimo v stavbah. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.