Oštro.si

 |  Politika

Izraz policijska ura ni »za neke druge čase«

Izraz policijska ura je v 19. stoletju označeval uro, po kateri so morali lastniki zapreti lokale in prenehati točiti alkohol ter končati plese in druge javne prireditve

Bojana Beović meni, da je izraz policijska ura neprimeren

Bojana Beović meni, da je izraz policijska ura neprimeren
© Borut Krajnc

Izraz policijska ura je v 19. stoletju označeval uro, po kateri so morali lastniki zapreti lokale in prenehati točiti alkohol ter končati plese in druge javne prireditve.

Pojem policijska ura se je prvič pojavil v 19. stoletju, ko je pomenil prepoved javnih prireditev in obratovanja lokalov po določeni uri. Ta pomen se je na območju današnje Slovenije ohranil do druge svetovne vojne, ko je dobil nov pomen, in sicer prepoved gibanja celotnega prebivalstva v nočnem času.

Branko Lobnikar, predstojnik katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede na mariborski univerzi, meni, da je policijska ura primeren izraz za omejitev gibanja ponoči. Namenjena je zagotavljanju varnosti v izrednih razmerah, kar je tudi epidemija.

Trditev Bojane Beović, da izraz policijska ura ni primeren za poimenovanje vladne omejitve gibanja ponoči, je neutemeljena.

Profesor na katedri za obramboslovje na fakulteti za družbene vede Iztok Prezelj je dejal, da je policijska ura ustrezen izraz. Kljub temu meni, da je primernejše poimenovanje omejitev gibanja, saj je »policijska ura v klasičnem pomenu besede bolj vezana na varnostne razloge«.

Trditev Bojane Beović, da izraz policijska ura ni primeren za poimenovanje vladne omejitve gibanja ponoči smo po tipologiji Razkrinkavanja.si označili za neutemeljeno.

Kaj je izraz policijska ura pomenil v 19. in 20. stoletju in kako ga ločiti od nemških Polizeistunde oziroma Sperrstunde in angleškega curfew, si lahko preberete v neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

© Izar Lunaček

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.