JAVNO PISMO

 |  Mladina 15  |  Družba

Ubranimo Delo!

Javno pismo, ki so ga pretekli teden napisali nekdanji novinarji in uredniki Dela

© Uroš Abram

Oglašamo se kot nekdanji novinarji Dela, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z našim časopisom, pa tudi kot državljani, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja s Slovenijo.

Kot zvesti bralci Sobotne priloge - intelektualnega ponosa hiše Delo - opažamo, da so utišali uglednega komentatorja Janeza Markeša, ostrega kritika janšizma. Odgovorni urednik naj bi iz že tiskane SP umaknil Markešev redni komentar aktualnega političnega dogajanja. Je bil urednik k temu od zunaj in politično prisiljen? Kakorkoli, časopis je doživel grobo (samo)cenzuro, za avtonomno, verodostojno novinarstvo nepojmljivo.

Delo je na lastni koži že pred časom doživelo Janšev odnos do medijev. V času svoje prve vlade je s Pivovarno Laško sklenil kravjo kupčijo, ji predal Mercator, v zameno pa si je lahko podredil Delo. Na ključna mesta je nastavil somišljenike (Slivnik, Jančič) in časopis tako naredil sebi prijazen. Zaradi nasilne spremembe uredniške politike in zastraševanja novinarjev se je naklada dramatično znižala. Škoda, ki so jo tedaj prizadeli Delu, je nepopravljiva tudi kadrovsko; še danes hiša Delo občuti tedanji prisilni beg uglednih novinarskih imen, ki zdaj uspešno delajo v drugih medijih.

Poleg izginotja kolumne Janeza Markeša iz Sobotne priloge se je zdaj pojavilo drugo zlovešče znamenje političnega pritiska na Delo.

Gre za Delovega dopisnika v Bruslju Petra Žerjaviča. Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v Janševem kabinetu in pomemben član SDS, je 8. aprila v svojem tvitu Petru Žerjaviču zagrozil: »Koga v EU briga, kaj si misli nek brezvezni ARD. Tebe naj raje skrbi, kolikokrat se boš ob četrtkih popoldne še zabaval na Place du Luxembourg, če Petrič ne bo dobil aneksov za drugi tir.« (Žerjavič je namreč na svojem tviterju povzel do Janše kritičen prispevek osrednje nemške javne televizije ARD).

Janševa desna roka za obveščevalne službe Žan Mahnič razkriva novo zlovešče dejstvo: Janševi obveščevalci očitno zasledujejo (Delove in druge) novinarje: Od kod namreč Mahniču podatek, da se Žerjavič (baje) ob četrtkih popoldne „zabava na Place du Luxembourg“? Tisti, ki malce pozna Bruselj, ve, da gre za območje Evropskega parlamenta. Za tujega dopisnika naj bi bilo po tej logiki sumljivo, če se (redno) giblje okoli tega parlamenta, če se tam morda sestaja s kakšnimi poslanci. Visoki vladni politiki torej uporabljajo obveščevalne podatke za javne napade na novinarje.

Mahničev tvit (beri: Janšev opozorilni strel) je odkrita grožnja in izsiljevanje časopisa Delo. Stojan Petrič je namreč posredno velik solastnik Dela, hkrati pa še vedno pomembno ime v Kolektorju, podjetju, ki je ravnokar podpisalo pogodbo o gradnji drugega tira.

Mahnič torej po eni strani grozi Žerjaviču in vsem novinarjem Dela, po drugi strani pa posredno tudi solastniku časopisa Petriču, da se bo znašel v poslovnih in finančnih težavah, če bo »njegov« časopis kritično pisal o vladi in njenem predsedniku. Grozi javno, odkrito in brez zadržkov, čeprav gre za kaznivo izsiljevanje, za surov napad na avtonomno uredniško politiko Dela in na medijsko svobodo nasploh. Prek izsiljevanja lastnika (ki mu lahko sicer glede vpliva na časopis marsikaj očitamo), se tako dogaja nov nasilen poskus politične podreditve Dela.

Pod podobnimi pritiski so tudi drugi mediji, vključno z RTV in STA. Sloveniji grozi konec novinarske neodvisnosti in verodostojnosti. Država brez svobodnih medijev pada v nesvobodo, ustrahovanost, revščino, zaostalost.

Vlado pozivamo, da z medijskimi pritiski pri priči preneha!

Novinarji, uprimo se, javnost, podprite nas! Ubranimo Delo, RTV, STA…!

Podpisniki: Janko Lorenci, Anton Rupnik, Mojca Drčar Murko, Jure Apih, Borko De Corti, Boris Dolničar, Ivan Gerenčer, Matija Grah, Sonja Grizila, Tine Guzej, Bernarda Jeklin, Jasna Kontler Salamon, Rajko Ocepek, Vlado Podgoršek, Zoran Potič, Slavko Pregl, Dejan Pušenjak, Grega Repovž, Mija Repovž, Katja Roš, Marjan Sedmak, Damijan Slabe, Dušan Snoj, Branko Soban, Jelka Šutej, Marjeta Šoštarič, Uroš Šoštarič, Majda Štruc, Boris Šuligoj, Danilo Utenkar, Majda Vukelić, Lada Zei, Marijan Zlobec, Joco Žnidaršič

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.