STA

 |  Svet

»Največji načrt zaposlovanja po drugi svetovni vojni«

"Počutite se zapostavljene in pozabljene v gospodarstvu, ki se hitro spreminja," je dejal ameriški predsednik Joe Biden in Američanom dobro plačana delovna mesta

Ameriški predsednik Joe Biden je v svojem prvem govoru v kongresu zatrdil, da se Amerika spet premika. Zavzel se je za ponovno izgradnjo ameriškega srednjega razreda po pandemiji covida-19 in obljubil pomoč pozabljenim delavcem.

Biden je v govoru po 100 dneh na čelu ameriške administracije pohvalil uspešno kampanjo množičnega cepljenja proti covidu-19 in zatrdil, da "se v Ameriki vedno poberemo".

"Amerika je pripravljena na vzlet. Spet delamo, spet sanjamo, spet odkrivamo, spet vodimo svet," je v navdihujočem govoru dejal 78-letni Biden, ki je cepljenje proti covidu-19 označil za enega največjih logističnih dosežkov v zgodovini države.

"Amerika je pripravljena na vzlet. Spet delamo, spet sanjamo, spet odkrivamo, spet vodimo svet."

Joe Biden

Poudaril je, da se morajo prizadevanja države zdaj osredotočiti na obnovo gospodarstva in boj proti neenakosti z "največjim načrtom zaposlovanja po drugi svetovni vojni".

Medtem ko je odstotek najpremožnejših postal še bogatejši, je bil ameriški delavski razred zapostavljen, je opozoril Biden, z njegovim načrtom pa bodo manj premožni Američani dobili priložnost.

"Počutite se zapostavljene in pozabljene v gospodarstvu, ki se hitro spreminja," jih je nagovoril in obljubil Američanom dobro plačana delovna mesta, ki jih ni mogoče izseliti.

Glede zunanje politike je Biden poudaril, da se ZDA vračajo v mednarodna partnerstva, ki jih je njegov predhodnik Donald Trump postavil pod vprašaj. "Nobena država ne more uspeti sama," je poudaril, s čimer je zavrnil Trumpovo izolacionistično politiko.

V govoru je večkrat omenil Kitajsko. Medtem ko si Peking po njegovih besedah prizadeva za prevlado, "pozdravljamo konkurenco" in "ne iščemo konfliktov", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Davčno stopnjo za najvišji dohodninski razred, ki jo je Trump znižal na 37 odstotkov, želi Biden zvišati nazaj na 39,6 odstotka.

Glede notranjepolitičnih vprašanj je naštel dolg seznam demokratskih želja, kot so policijska reforma, reforma priseljevanja in nadzor nad orožjem.

Republikance in demokrate je pozval k sodelovanju pri vprašanju priseljevanja rekoč, "končajmo to izčrpavajočo vojno glede imigracije".

Biden je izkoristil visoko podporo v javnosti za napoved zvišanja davkov za najbogatejše, s čimer želi pridobiti sredstva za program pomoči družinam srednjega razreda, vreden 1800 milijard ameriških dolarjev.

Načrt, ki ga mora potrditi globoko razdeljeni kongres, bi denar namenil zgodnjemu izobraževanju, otroškemu varstvu in visokemu šolstvu.

Davčno stopnjo za najvišji dohodninski razred, ki jo je Trump znižal na 37 odstotkov, želi Biden zvišati nazaj na 39,6 odstotka. Prav tako želi odpraviti vrzeli in davčne olajšave za kapitalske dohodke, s čimer naj bi po navedbah Bele hiše zbrali "milijarde". Za Američane, ki zaslužijo manj kot 400.000 dolarjev na leto, pa se davki ne bodo zvišali.

dggKaPXt0gI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.