IK, STA

 |  Politika

Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA

"Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali

jjj

Margrethe Vestager, podpredsednica Evropske komisije
© CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila Slovenije STA za opravljanje javne službe, so danes sporočili v komisiji. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali.

"Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji (STA) omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih," je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

Ohranitev neodvisne nacionalne agencije v državi članici po besedah Vestagerjeve zagotavlja, da se mediji lahko sklicujejo na tok novic o nacionalnih in mednarodnih dogodkih s perspektive te države, kar prispeva k pluralnosti medijev in virov informacij po vsej EU.

"Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

Vera Jourova

Takoj po objavi odločitve se je odzvala tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala: "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

Komisija je odločitev sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti, posredovane januarja letos. Slovenija je tedaj komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

Komisija je ukrep preučila in sklenila, da je v skladu s pravili EU o državnih pomočeh, saj zagotavlja službo v splošnem javnem interesu in spodbuja pluralnost medijev, ne da bi neupravičeno izkrivljal konkurenco.

"V STA pozdravljamo odločitev Evropske komisije, ki daje zeleno luč za financiranje javne službe STA. Vlada RS je kljub namigu Evropske komisije, naj umakne zahtevo za notifikacijo državne pomoči, pri njej vztrajala. Z danes objavljeno odločitvijo pa se je izkazalo, da pri takšnem financiranju tiskovne agencije, ki opravlja javni servis obveščanja javnosti na način in pod pogoji, kot je to v primeru STA, ne gre za obliko nedovoljene državne pomoči. S tem je odpadla še ena ovira, ki jo je vlada kot družbenica STA postavila pred nemoteno financiranje STA," so današnjo odločitev komisije v izjavi za Delo pospremili v STA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.