IK, STA

 |  Družba

Bojana Beović o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli

"Dolgoročno so se pojavile ideje, da bi šlo za podobno cepljenje kot pri gripi, torej vsako leto," je dejala Bojana Beović

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je ocenila, da bi bilo smiselno razmisliti o odprtju cepljenja proti covidu-19 za vse, ki bi to želeli. Obdržali pa bi tudi vzporeden pristop, po katerim bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine, je dejala v izjavi za medije.

Pri tem bi bilo s pomočjo skupne aplikacije za cepljenje, ki bi veljala za vso državo, mogoče vzpostaviti podoben sistem kot pri napotnicah, ki jo je mogoče uveljavljati kjer koli, kjer bi prišli prej na vrsto. Takšna aplikacija naj bi bila pripravljena že v kakšnem tednu.

"Glede na to, da prihaja res veliko cepiva, mislim, da nima smisla več zadrževati te bariere, ne glede na to, da vsi nad 50 letom starosti še niso cepljeni."

"Zdaj smo v vmesni fazi, ko imamo posamezne občine, ki nimajo veliko starejših ljudi ali pa ti odpovedujejo, potem pa cepijo mlajše."

Bojana Beović

Dolgoročno so se sicer že pojavile ideje, da bi šlo za podobno cepljenje kot pri gripi, torej vsako leto, je dejala Beović. Serološki testi namreč po njenih besedah za zdaj še niso dovolj zanesljivi, da bi z njimi ugotavljali imunost posameznikov.

vjex2TlmZbw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.