Oštro.si

 |  Politika

Nova24TV uporabila neprimerno orodje

Spletni portal Nova24TV je politično usmerjenost profila STA na Twitterju analiziral z orodjem, ki je namenjeno analizi profilov posameznikov, ne organizacij

Janez Janša pred mikrofon Nove24TV

Janez Janša pred mikrofonom Nove24TV
© YouTube / UKC LJ

Spletni portal Nova24tv.si je poročal, da je Slovenska tiskovna agencija (STA) »izrazito levo usmerjena«. Pri tem so se sklicevali na rezultate, ki so jih pridobili z orodjem za analizo Twitter profilov Blindspotter. Orodje so zasnovali na portalu Ground News, ki raziskuje poročanje medijev različnih svetovnih nazorov.

Vendar pa orodje Blindspotter ni namenjeno analizi profesionalno upravljanih profilov, ki jih imajo na Twitterju mediji, podjetja in blagovne znamke, saj daje sliko »medijske diete« posameznikov na Twitterju. Prav tako so na svoji spletni strani opozorili, da podatkov, ki jih orodje prikazuje, ne smemo enačiti s političnimi prepričanji analiziranega profila. Posameznik ima namreč lahko kljub svojim političnim prepričanjem povsem uravnoteženo medijsko dieto.

Če bi orodje kljub temu uporabili za analizo Twitter profila @STA_novice, bi analiza temeljila le na majhnem delu vseh objav. Razkrinkavanje.si je analiziralo zadnjih 3250 objav tega profila in ugotovilo, da je STA prek njega v skoraj 90 odstotkih objav delila povezave do lastnih člankov.

Zavajanje spletnega portala Nova24TV

Zavajanje spletnega portala Nova24TV
© Nova24TV.si

Le v treh primerih so delili objavo drugih medijev, in sicer Dela.si in 24ur.com. To sta tudi edina slovenska medija, ki imata v podatkovni bazi Ground News oceno politične pristranskosti. Delo.si se po njihovi oceni nagiba na levo, medtem ko ima 24ur oceno sredinskega medija.

Kako deluje orodje Blindspotter in zakaj je portal Nova24tv.si napačano interpretiral izsledke analize profila Slovenske tiskovne agencije (STA) na Twitterju, si lahko preberete v neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.