Oštro.si

 |  Družba

Cepljenje s cepivom AstraZenece ni tvegano za vse mlajše od 30 let

Tveganje za nastanek krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece pri mlajših od 30 let večje od koristi cepiva le, kadar je razširjenost covida-19 med prebivalstvom majhna

© Luka Dakskobler

Tveganje za nastanek krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece pri mlajših od 30 let večje od koristi cepiva le, kadar je razširjenost covida-19 med prebivalstvom majhna.

V oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so obravnavali nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, potem ko je vlada 15. aprila v spremenjeni strategije med prednostne skupine za cepljenje uvrstila tudi maturante. Maturante, starejše od 18 let, so cepili s cepivom AstraZenece.

Specializant anesteziologije in intenzivne medicine v Veliki Britaniji Jan Hansel je dejal, da je cepljenje s cepivom AstraZenece za mlajše od 30 let trenutno bolj tvegano kot okužba s covidom-19.

Po podatkih britanske agencije za nadzor medicinskih in zdravstvenih izdelkov (MHRA) so v Veliki Britaniji do konca marca zaznali 79 primerov krvnih strdkov pri ljudeh, ki so imeli po cepljenju s prvim odmerkom cepiva AstraZenece nizko število trombocitov v krvi. Od tega so tri osebe, mlajše od 30 let, umrle.

Specializant anesteziologije in intenzivne medicine v Veliki Britaniji Jan Hansel je dejal, da je cepljenje s cepivom AstraZenece za mlajše od 30 let trenutno bolj tvegano kot okužba s covidom-19.

Na podlagi teh podatkov je britanski odbor za cepljenje in imunizacijo 7. aprila priporočil, da mlajše od 30 let, ki nimajo pridruženih bolezni, cepijo z drugimi cepivi, kadar je to mogoče.

Toda koristi cepiva AstraZenece pri višji verjetnosti okužbe odtehtajo tveganja, kažejo ugotovitve britanskih raziskovalcev. Pri srednji stopnji izpostavljenosti bi cepljenje v tej starostni skupini povzročilo 1,1 zapleta, preprečilo pa 2,2 hospitalizacije v enoti intenzivne nege.

Evropska agencija za zdravila je v podobni primerjavi ugotovila, da cepivo AstraZenece osebam v starostni skupini od 20 do 29 let prinaša več koristi tudi, kadar je razširjenost covida-19 majhna. V tej raziskavi so sicer tveganje za nastanek krvnih strdkov primerjali s tveganjem vsakršne hospitalizacije zaradi covida-19, ne le tiste na intenzivni negi.

Več si lahko preberete v prispevku neprofitnega spletnega medija Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.