IK, STA

 |  Svet

Orban za prepoved informiranja o homoseksualnosti 

Madžarska posnema diktatorske modele, ki so v nasprotju z evropskimi in demokratičnimi vrednotami

Madžarski premier in predsednik največje vladne stranke Fidesz Viktor Orban je velik zaveznik slovenskega predsednika vlade Janeza Janše in njegove stranke SDS

Madžarski premier in predsednik največje vladne stranke Fidesz Viktor Orban je velik zaveznik slovenskega predsednika vlade Janeza Janše in njegove stranke SDS
© Borut Krajnc

Madžarska vladajoča stranka Fidesz je v četrtek predlagala spremembe zakonodaje, s katerimi bi prepovedali informiranje in ozaveščanje o homoseksualnosti ter transspolnosti med mladoletniki. Nevladne organizacije so predlog takoj obsodile.

Amnesty International, budimpeški Pride in nekatere druge nevladne organizacije so predlog stranke premierja Viktorja Orbana primerjale s podobnim zakonom v Rusiji, ki kaznuje LGBT+ ozaveščanje, namenjeno mladim.

Če bodo spremembe sprejete, bodo prepovedani izobraževalni programi o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBT+. Leta 2019 je vladajočo stranko razburil oglas Coca-Cole, ki je podprl strpnost do gejev. Po novem bodo takšni oglasi prepovedani, prav tako bodo prepovedane knjige na temo homoseksualnosti.

Nevladne organizacije opozarjajo, da bodo s temi spremembami močno omejene svoboda izražanja in pravice otrok. Madžarski vladi očitajo, da posnema diktatorske modele, ki so v nasprotju z evropskimi vrednotami.

Madžarski parlament je decembra lani potrdil vpis "tradicionalne" družine v ustavo in istospolnim parom de facto prepovedal posvojitve ter tako legaliziral diskriminacijo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.