Monika Weiss

 |  Mladina 24  |  Politika

Hojs kupuje novo nadzorno opremo

"Pridobi svoj obraz nazaj"

Aleš Hojs

Aleš Hojs
© Borut Krajnc

»Digitalizacija notranje varnosti« je eden od projektov, ki ga je vlada podtaknila v Načrt za okrevanje in odpornost, med projekte, ki bi morali do leta 2026 prispevati k razvojnemu preboju. Zanj skuša država iz Bruslja dobiti slabih 24 milijonov evrov, utemeljitev se v Načrtu začne s stavkom: »Varnost v državi je ključnega pomena za ponoven gospodarski zagon in s tem tudi ohranjanje delovnih mest.« V projektu je največ denarja, 16 milijonov evrov, predvidenih za digitalno radijsko omrežje državnih organov po standardu Tetra, poleg ostalega pa je 1,23 milijona evrov namenjenih za uvedbo sistema ABIS.

ABIS je sistem za avtomatsko identifikacijo biometričnih podatkov. Na policiji pojasnjujejo, da bo sistem omogočal avtomatsko primerjavo obraznih značilnosti, vendar »le za potrebe preiskave kaznivih dejanj« (ne pa prekrškov). Na policiji delovanje sistema razlagajo: »Policisti pri preiskavi kaznivih dejanj zasežejo posnetke iz videonadzornega sistema. Na posnetkih se zamrzne slika, kjer je sporni obraz storilca. Značilnosti obraza se bodo primerjale z značilnostmi obrazov oseb, ki so upravičeno v evidenci fotografiranih oseb. Sistem algoritemsko pregleda fotografije obrazov v evidenci fotografiranih oseb in izloči fotografije obrazov, ki se po biometričnih značilnostih najbolj ujemajo s spornim obrazom iz videonadzornega sistema.« Na policiji posebej poudarjajo, da bo ABIS deloval »le v policijskem informacijskem sistemu, kar pomeni, da ga ne bo mogoče preko informacijskih protokolov povezati z zunanjimi sistemi«. ABIS bo posodobljen pripomoček, saj policija že od leta 2014 uporablja programsko opremo za prepoznavanje obrazov (Face trace).

Sistem ABIS ni edino nadzorno orodje, s katerim se krepi policija. Notranje ministrstvo je v sklepni fazi pogajanj za nakup novega avtomatiziranega sistema za identifikacijo s prstnim odtisom AFIS. Novi sistem bo med drugim omogočal hrambo prstnih odtisov in odtisov dlani, zbirko sledi papilarnih linij s krajev kaznivih dejanj, daktiloskopske primerjave med prstnimi odtisi, odtisi dlani in sledmi ter fotografske priloge.

Ob krepitvi biometričnih nadzornih sistemov se krepi državljanska pobuda Reclaim your face, na katero v Sloveniji opozarja zavod Državljan D in zahteva odpravo biometričnega nadzora. Cilj je do februarja 2022 zbrati milijon podpisov iz vse EU in doseči obravnavo peticije v evropskem parlamentu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.