Vi tudi, Festival Ljubljana?

Skladno s 26. členom Zakona o medijih odgovarjamo na navedbe avtorja Izaka Koširja v prispevku z naslovom »Vi tudi, Festival Ljubljana? Poziv k bojkotu koncerta španskega opernega pevca«, ki je bil dne 24. 6. 2021 objavljen v časniku Mladina, ter navajamo druga in nasprotna dejstva, s katerimi z namenom spodbijanja bistveno dopolnjujemo navedbe v prispevku.

Navedbe avtorja o domnevni temačnejši strani pevca Placida Dominga in njegovem neprimernem vedenju do mlajših žensk, predvsem opernih pevk, nikoli niso bile predmet kakršnekoli kazenske obtožbe in/ali kazenske obsodbe. Tako ne držijo navedbe v prispevku (oziroma citati gospoda Milana Jakopovića) o tem, da je pevec Placido Domingo spolni nadlegovalec oziroma nasilnež.

V zvezi z navedbo o nezrelem odzivu »ljubljanske občine« na pr edmetno problematiko pojasnjujemo, da je organizator predmetnega koncerta Festival Ljubljana in ne Mestna občina Ljubljana. Kljub temu, da je mesto njegov ustanovitelj, Festival Ljubljana programsko vsebino vedno sprejme povsem samostojno, neodvisno in avtonomno ter ob skrbnem tehtanju vseh okoliščin vsakega posamičnega primera.

Prav zaradi tega smo bili z očitki zoper opernega pevca Placida Dominga iz leta 2019 vsekakor seznanjeni in le-ti tudi z naše strani niso ostali neopaženi. Vendar pa smo ob preučitvi javno dostopnih informacij ugotovili, da nobeden izmed očitkov ni prišel niti do faze preiskave (kazenske obtožbe), še manj pa do kakršnekoli kazenske obsodilne sodbe. Po drugi strani iz spletnih virov izhaja, da se letošnje poletje Placido Domingo vrača na španske odre, ter da je vse očitke ves čas tudi ostro zanikal. Naša odločitev o izvedbi koncerta tako temelji na skrbnem tehtanju očitanih, a nikoli dokazanih težkih kaznivih dejanj na eni strani, in na univerzalno sprejeti domnevi nedolžnosti na drugi strani. Kot javni zavod, delujoč v evropskem prostoru, smo po našem trdnem prepričanju v dvomu ne zgolj upravičeni, ampak celo zavezani slediti domnevi nedolžnosti. Vsled navedenega smo se – ob upoštevanju naše programske avtonomije – odločili, da Placida Dominga povabimo k nastopu na 69. Poletnem festivalu.

V izogib kakršnemukoli dvomu poudarjamo: ne podpiramo spolnega nasilja oziroma spolnega predatorstva. Festival Ljubljana je vedno bil, ostaja in vedno bo zavezan k ničelni toleranci do kakršnegakoli nasilja. Ponosni smo na to, da predstavljamo kulturno stičišče za vse ljudi in želimo, da v našem asortimanu vsakdo najde nekaj, kar ga bo oplemenitilo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.