Pia Nikolič

 |  Mladina 27  |  Družba

Po desetletju zgodovinskega revizionizma hrvaška Wikipedija odstranila lažnive administratorje

NDHpedija

Spomenik v Jasenovcu, kjer je nekoč stalo hrvaško koncentracijsko taborišče

Spomenik v Jasenovcu, kjer je nekoč stalo hrvaško koncentracijsko taborišče
© Profimedia

Največja spletna enciklopedija Wikipedija je posumila, da njeno hrvaško podstran zlorabljajo v politične namene. Prve napake je zaznala že leta 2013, lani pa se je odločila svojo hrvaško različico temeljito pregledati. Zaposlila je hrvaško govorečega revizorja, katerega naloga je bila prebiranje člankov in ocenjevanje količine dezinformacij. V mesecih podrobnega pregledovanja je nadzornik našel za 60 tipkanih strani spornih zapisov. Na podlagi najdenega je ugotovil, da hrvaška Wikipedija širi skrajnodesničarsko propagando, ki je najočitnejša pri geslih, povezanih z domačim dogajanjem med drugo svetovno vojno.

Geslo ’ustaši’ angleška Wikipedija na primer razlaga takole: »Protijudovsko, fašistično in protijugoslovansko separatistično gibanje, ki je vzpostavilo Neodvisno državo Hrvaško (NDH), diktaturo, ki je bila posebej samovoljna in smrtonosna, zanjo pa so značilni številni množični pokoli srbskega, romskega in judovskega prebivalstva na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.« Hrvaška Wikipedija je isto geslo razlagala kot »hrvaško separatistično in nacionalistično gibanje, ki se je borilo proti velikosrbskemu centralizmu in hegemoniji v Jugoslaviji«. Podoben odnos je gojila do Josipa Broza Tita, ki je bil predstavljen kot »komunistični vodja in diktator«, Ante Pavelić pa naj bi bil »hrvaški politik in odvetnik, vodja in ustanovitelj ustaškega gibanja in NDH«.

Zloraba spletne enciklopedije, v katere gesla lahko vsak kaj doda, je posledica sodelovanja več administratorjev, ki so si medsebojno potrjevali spremenjena gesla. Ocenjevalec dezinformacij je kot sporna razkril predvsem vzdevka speedyGonzalez in Kubura, za katerima se je skrivalo več kot 20 lažnih profilov. Obema so na svetovni ravni prepovedali sodelovanje z Wikipedijo, odgnali pa so tudi vse druge dosedanje administratorje.

Zaposleni pri enciklopediji so prepričani, da se lahko kljub pregledu na hrvaški Wikipediji še vedno najde kaj neresničnega. Skrbi jih tudi, da Hrvaška ni edina, ki enciklopedijo zlorablja. Posledice takšnih zlorab pa se lahko pokažejo predvsem pri šolarjih, ki v nižjih razredih osnovne šole seminarske naloge pogosto ustvarijo samo s črpanjem podatkov iz Wikipedije. Vsaj desetletje dezinformacij je verjetno pripomoglo tudi k ugotovitvam raziskave, ki jo je med 1122 maturanti lani opravila Fakulteta za politične vede iz Zagreba. Izkazalo se je, da 53 odstotkov vprašanih ni prepričanih, ali je bila NDH fašistična država ali ne. Skoraj polovica jih meni, da je uporaba pozdrava »Za dom spremni« na spomenikih in znamenjih iz časov hrvaške osamosvojitvene vojne upravičena. Samo tretjina maturantov pa zmago antifašizma šteje za temelj suverenosti Republike Hrvaške. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.