Javno pismo

 |  Mladina 28  |  Pisma bralcev

Poziv vladi in sodržavljanom

Upad števila okužb s koronavirusom v zadnjih tednih pripisujemo bolj kot cepljenju, ki je daleč od zadostnega, toplejšemu obdobju, ki omogoča več življenja na prostem in boljše prezračevanje bivalnih prostorov. Zaradi večjega počitniškega druženja in bolj nalezljivih sevov virusa nas čaka nov val okužb, ki bo zlasti usoden za necepljene starejše prebivalce.

Slovenska vlada ne kaže namena, da bi k dosedanjim ukrepom dodala nove, ki temeljijo na spremenjenem pogledu na širjenje bolezni. Opušča tudi obstoječe ukrepe kljub epidemiološkemu stanju, zaradi katerega jih nekatere države ponovno uvajajo. S svojim ravnanjem vlada dopušča pospešeno širjenje novih sevov bolezni, obenem pa ga pripisuje neodgovornim državljanom, ki zavračajo cepljenje. Ta prenos moralne odgovornosti na posameznika, ob tem ko vlada sama ne stori vsega, kar bi lahko, je zgrešena in nevarna strategija.

Res je, da tudi vsak posameznik lahko veliko prispeva k zaustavljanju epidemije. Podpisniki pozivamo vse prebivalce Slovenije, naj sprejmejo argumente znanosti, da je tveganje zaradi cepljenja več desetkrat manjše od tveganja, če ostanejo necepljeni. Slej ko prej se bodo namreč okužili vsi necepljeni posamezniki – ne samo mlajši, ki se odpravljajo na počitnice, temveč tudi tisti, ki jih bodo pričakali v domačem in delovnem okolju.

Cepljenje je verjetno največji dosežek medicinske znanosti in vsako leto rešuje milijone življenj po vsem svetu; omogočimo mu, da rešuje življenja v Sloveniji tudi med sedanjo epidemijo.

Ob tem pa podpisniki sporočamo vladi, da je dejstvo, da se del državljanov ne bo odločil za cepljenje, ne odvezuje odgovornosti, da stori vse, kar je v njeni moči, da tudi necepljene zaščiti pred okužbo in v največji možni meri upočasni njeno širjenje. Ob tem jo javno opozarjamo na tri ukrepe, ki jih dosledno spregleduje:
• da sproži kampanjo za učinkovito prezračevanje notranjih prostorov, v katerih se zadržujejo ljudje iz različnih »mehurčkov«: v izobraževalnih in drugih javnih ustanovah, na delovnih mestih in v javnem prevozu;
• dapredpišestalnomerjenjeprezračenostijavnihprostorovzmerilci CO2 in s tem ukrepom pogojuje delovanje javnih ustanov in gospodarskih dejavnosti;
• dapredpišeuporabomaskFFP2vzaprtihjavnihprostorihnamesto dosedanjih kirurških mask, ki ne zadržujejo kužnega aerosola, ki je poglavitni vzrok okužb.

Dosedanje ravnanje vlade, ki se praviloma ne zmeni za pozive s strani civilne družbe tudi v primeru, da gre za strokovna mnenja, nas ne navdajajo z upanjem, da bo vlada upoštevala našteta priporočila, ki jih sprejema vse več držav.

Zato se s tem pozivom obračamo tudi na sodržavljane: zračite, nosite maskeFFP2vjavnihprostorih,zahtevajteoddelodajalcevdelovdokazano prezračenih prostorih in vstopajte v druge javne prostore, ki vam z merjenjem CO2 lahko dokažejo, da so dobro prezračeni.

In še enkrat poziv vsem necepljenim: cepite se!

— dr. Dušan Keber, dr. Blaž Rozman, dr. Stane Pejovnik, dr. Vito Turk, dr. Vlado Miheljak, dr. Darko Štrajn, dr. Vesna Mikolič, dr. Rado Bohinc, dr. Ivan Svetlik, dr. Niko Toš, dr. Boris A. Novak; Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.