LV, STA

 |  Politika

Poročilo Evropske komisije izraža resne skrbi o vladavini prava v Sloveniji

Komisar Janez Lenarčič opozarja, da obstajajo v Sloveniji resne skrbi, zlasti glede neodvisnosti tožilstva in medijev

Janez Janša v Evropskem parlamentu

Janez Janša v Evropskem parlamentu
© EU /EP

"Glavno sporočilo Sloveniji v včeraj predstavljenem drugem letnem poročilu o vladavini prava v članicah EU je, da obstajajo na področju vladavine prava v Sloveniji resne skrbi, ki jih je komisija tudi zelo natančno in jasno navedla", je po objavi poročila Evropske komisije povedal komisar Lenarčič v izjavi za STA. V poročilu ni po njegovih besedah nikakršnega presenečenja. Nekaj je izboljšav glede na lani, zlasti pri informatizaciji v sodstvu, hkrati pa je izražena velika zaskrbljenost komisije nad poslabšanjem stanja na področju svobode medijev ter neimenovanja državnih tožilcev in delegiranih evropskih tožilcev.

Komisija po Lenarčičevih besedah navaja zaskrbljujoče stanje na področju medijev, pri čemer je izpostavila predvsem dvoje: nadaljnje neplačevanje javnih storitev STA kljub večkratnim jasnim pozivom, naj se financiranje zagotovi nemudoma, ter nadaljnje nadlegovanje novinarjev, zlasti na družbenih omrežjih.

Na vprašanje, zakaj je v primeru STA v poročilu uporabljen razmeroma šibek jezik, je komisar poudaril, da je poročilo komisije glede STA jasno – pove, da financiranja ni, čeprav je to obveznost vlade in kljub pozivom komisije k zagotovitvi financiranja, vlada tega ni storila.

Lenarčič je ob tem izpostavil tudi nujnost zagotovitve neodvisnosti STA. "Gre za dve stvari – gre za financiranje in za ohranitev neodvisnosti. Kar z drugimi besedami pomeni, da se to financiranje, ki ga je vlada dolžna zagotoviti, ne more pogojevati na način, da bi se okrnila neodvisnost STA", je poudaril.

Komisija po Lenarčičevih besedah navaja zaskrbljujoče stanje na področju medijev, pri čemer je izpostavila predvsem dvoje: nadaljnje neplačevanje javnih storitev STA kljub večkratnim jasnim pozivom, naj se financiranje zagotovi nemudoma, ter nadaljnje nadlegovanje novinarjev, zlasti na družbenih omrežjih.

Na vprašanje, ali bo poročilo imelo kakšen učinek, pa je Lenarčič odgovoril, da je poročilo predvsem preventivnega značaja in da ima vlogo zgodnjega opozarjanja. Bistveno se mu zdi, da se o tem govori tako na evropski ravni kot v članicah, saj da je že to dosežek sam po sebi. "Ne bo pa ostalo samo pri tem", zagotavlja Lenarčič. Komisija bo po njegovih besedah skrbno spremljala stanje in bo poskušala tudi ukrepati, ko bo to potrebno. Ima več vzvodov: postopek po 7. členu, vložitev tožbe pred Sodiščem EU in uredbo o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. "To so vzvodi, ki so na voljo ali v pripravi. Od stanja v članici pa je odvisno, ali in kateri od teh vzvodov bo uporabljen", je še poudaril komisar po objavi drugega letnega poročila komisije o vladavini prava v članicah EU.

Ob tem je premier Janez Janša že izrazil mnenje, da gre pri izjavi komisarja Lenarčiča za politično izjavo in da se je zgolj pridružil nekaj posameznikom v Evropski komisiji pri pogojevanju evropskih sredstev za okrevanje za Slovenijo, »in ostal na srečo v manjšini«, je zapisal na Twitterju. "Gre za prvi znani primer, ko je nek komisar skušal neposredno oškodovati lastno državo."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.