Javno pismo županu Bleda

Spoštovani gospod Nikolaj Makuc in sopodpisniki!

Iskreno sem vesel, da ste se oglasili in se skupaj s svojimi somišljeniki odločili javno in na glas povedati svoje mnenje.

Glede na to, da ste na Bledu, kot pišete, že vse svoje življenje, potem veste, da je promet eden izmed večjih problemov Bleda, ki je zaradi vsega, kar ste napisali, torej naravnih vrednot, kulturne in naravne dediščine, težko rešljiv. Bled leži v kotanji, prostora je malo, prometnice pa žal nekje morajo iti.

Obe razbremenilni cesti, tako severna kot južna, sta oziroma bosta pomembno prispevali k razbremenitvi jezerske sklede. Učna ura, ki nam jo je uprizorilo Blejsko jezero lani spomladi, je bila huda. Z izgradnjo obeh cest bomo lahko jezersko skledo končno zaprli za promet, tako za tranzitni kot tudi mirujoči. S tem bomo jezero zaščitili do te mere, da se bomo lahko lotili še nadaljnjih ukrepov. Cesta Bled – Bohinj, ki pelje neposredno ob jezeru, je glavna prometnica do Bohinja, ki je drugače kot pa z gradnjo južne razbremenilne ceste ne moremo zapreti.

Južno razbremenilno cesto na Bledu gradimo že več kot pol stoletja. Nikakor ne morem pristati na to, da lahko še malo počakamo in iščemo nove rešitve. Gre za projekt Republike Slovenije, ki poteka z roko v roki z Občino Bled. Občinski svet je lani poleti na podlagi strokovnih presoj zavrnil spremembo trase, ki je s tem postala dokončna. Ni optimalna, nikakor, ni pa tudi slaba, daleč od tega. Upam si trditi, da bodo Bled, njegovi prebivalci in prebivalke, narava in naši gostje od JRC imeli več koristi kot pa škode.

Pravite, da me gradnja kampa v sosednji občini ne odvezuje odgovornosti – žal se tu motite. Občina Bled ni bila partnerica v postopku pridobivanja dovoljenj za gradnjo, niti ni smela biti soglasodajalka. River camping Bled leži na ozemlju sosednje občine. Dokler v Sloveniji ne bo ponovno vzpostavljeno regionalno prostorsko planiranje, lahko pri takih posegih samo protestiramo, kar smo tudi storili. Prav tako nimamo nobenega vpliva na gradnjo ob državni cesti Lesce-Bled, saj ta v celoti poteka v občini Radovljica.

Na Selišah nastaja Medgeneracijski center Vezenine Bled, ki raste na zemljišču nekdanje tovarne Vezenine, neposredno ob njem pa najemna oskrbovana stanovanja gradi nepremičninski sklad Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Prepričan sem, da bosta obe zgradbi, ki sta zrasli na nekoč industrijskem, nato pa degradiranem območju Bleda, dobili vsebine, ki jih Blejci potrebujemo in zaslužimo.

Zahvaljujem se vam za pismo in vas hkrati vabim, da sodelujete tudi pri oblikovanju projektov, ki so pred nami. Na spletni strani Občine Bled in v Blejskih novicah je pred kreiranjem dvoletnega proračuna objavljena anketa, s katero Občina Bled želi dobiti čim več konkretnih predlogov občank in občanov o tem, čemu bi namenili del proračunskega denarja.

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.