STA

 |  Družba

Negotov položaj zaposlenih na Večeru in Primorskih novicah

V Sindikatu novinarjev Slovenije opozarjajo, da so zaposleni časnikov Večer in Primorske novice ob spremembi lastništva izpostavljeni "pretiranim in škodljivim tveganjem"

V Sindikatu novinarjev Slovenije opozarjajo, da so zaposleni časnikov Večer in Primorske novice ob spremembi lastništva izpostavljeni "pretiranim in škodljivim tveganjem". Zahtevajo, da novo vodstvo zaposlene seznani s pravnimi, ekonomskimi in socialnimi posledicami ter vzpostavitev socialnega dialoga s sindikati pri delodajalcih.

Ob tem od ministrstva za kulturo zahtevajo posodobljeno evidenco razvida medijev, poleg tega pa opravljanje nadzora trga, s katerim bi preprečili koncentracijo medijev v skladu z določbami zakona o medijih.

Časnik Primorske novice so od Splošne plovbe kupile družbe Svet24, Salomon in Curator Nova, ki so v posredni lasti Martina Odlazka. Družbe, povezane s Skupino Eurofit, imajo od maja v lasti večinski (52,45-odstotni) poslovni delež Primorskih novic.

Kot navajajo v sindikatu, se novi lastnik še ni oglasil oziroma seznanil zaposlenih na Primorskih novicah s svojimi namerami, direktorica časnika pa že izvaja ukrepe za zmanjševanje stroškov dela, kamor spadata dve odpovedi delovnih razmerij in razgovori z delavci pred upokojitvijo.

O ukrepih sindikat še ni bil obveščen. Po njihovem mnenju direktorica časnika deluje po "neformalnih navodilih novih povezanih družbenikov". S sindikata so ji sicer predlagali podaljšanje podjetniške kolektivne pogodbe, a se je direktorica izognila odgovoru.

"Ob tem poudarjamo, da so zlasti zaposleni Primorskih novic od leta 2017 največ dali, da se je družba obdržala nad vodo, ker ji je neprenehoma grozila slaba solventnost. Po sporazumu s sindikatom ‒ z namenom, da odpuščanj ne bo ‒ so se namreč odpovedovali določenim pravicam," so zapisali v sporočilu. Zdaj pa je 62 zaposlenih izpostavljenih negotovostim.

"Ob tem poudarjamo, da so zlasti zaposleni Primorskih novic od leta 2017 največ dali, da se je družba obdržala nad vodo, ker ji je neprenehoma grozila slaba solventnost. Po sporazumu s sindikatom ‒ z namenom, da odpuščanj ne bo ‒ so se namreč odpovedovali določenim pravicam."

Sindikat novinarjev Slovenije

Ob tem pa so negotovosti izpostavljeni tudi zaposleni časnika Večer. Namreč 97 zaposlenih bodo prenesli v novo družbo Večer Mediji, ki pa je že v celoti prodana šestim podjetjem, povezanih s Skupino Eurofit.

V sporočilu Sindikata novinarjev Slovenije, pod katerega se je podpisala tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja, opozarjajo, da direktor časnika Večer s sindikatom še ni opravil posvetovanja. Zato zahtevajo, da "posvetovanje z namenom sklenitve sporazuma o prenosu delavcev opravi ter spoštuje postopek, kot je to predpisano z zakonodajo".

Poleg tega poudarjajo, da je delovnopravni red od februarja lani, ko so na Večeru prenehali z uporabo podjetniške kolektivne pogodbe, "slabo in pomanjkljivo urejen".

"Sindikati protestiramo tudi proti pomanjkljivemu in enostranskemu informiranju zaposlenih, zaradi česar so postavljeni pred že izvršena dejstva, njihovim zastopnikom pa to preprečuje pravočasen in enakopraven dialog."

Zato je sindikat financiral tudi nekaj postopkov sodnega varstva, na kršitve pravic delavcev pa nazadnje opozoril tudi v primeru zakonsko spornih novih pogodb o zaposlitvi, navajajo. Kot dodajajo, je uprava Večera večkrat obljubila pogajanja za novo kolektivno pogodbo, vendar doslej besede ni držala.

Po oceni sindikata so bili kupci Skupine Eurofit v obeh primerih nakupa pozorni na kupljeni poslovni delež, ki da ni presegal 20 odstotkov. V nasprotnem primeru bi sicer potrebovali predhodno soglasje ministrstva za kulturo. Ob tem pa opozarjajo še, da "regulatorjevega nadzora praktično ni".

"Sindikati protestiramo tudi proti pomanjkljivemu in enostranskemu informiranju zaposlenih, zaradi česar so postavljeni pred že izvršena dejstva, njihovim zastopnikom pa to preprečuje pravočasen in enakopraven dialog," navajajo v sporočilu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.