LV, STA

 |  Družba

Novo šolsko leto

Pogovori med dijaki in pristojnima ministrstvoma

© Pikist.com

Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter dijaške organizacije so včeraj razpravljali o pripravah na novo šolsko leto. Kot je za STA dejala predsednica DOS Maja Kalin, naj bi se dijaki na začetku šolskega leta samotestirali prostovoljno, v primeru naraščanja okužb bi samotestiranje izvajali pogosteje ali pa bi postalo obvezno.

Prostovoljno samotestiranje naj bi po besedah Maje Kalin potekalo enkrat tedensko, in sicer ob nedeljah zvečer ali ob ponedeljkih zjutraj. Dijaki bi teste brezplačno dobili v lekarnah. Na začetku bi jim pripadalo po pet testov mesečno, ki bi jih dvignili s kartico zdravstvenega zavarovanja in test opravili sami doma. Nedorečena ostaja organizacija testiranja pri obšolskih dejavnostih, je še pojasnila predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS).

Na sestanku je po njenih besedah beseda tekla tudi o postopkih ob pozitivnem hitrem testu pri samotestiranju pri nižji pojavnosti okužb. Pozitiven hitri test bi se potrjevalo še s PCR testom. Če bi bil ta negativen, bi se dijak lahko vrnil v šolo. V primeru pozitivnega PCR testa pa bi moral dijak ostati doma, njegovemu razredu pa ne bi bilo treba v karanteno.

Pouk v srednjih šolah naj bi načeloma potekal podobno kot v lanskem šolskem letu, ko je bilo obvezno nošenje mask. Tudi letos naj bi ga izvajali v mehurčkih, izjema bodo maturitetni predmeti. Obvezno bo tudi prezračevanje in razkuževanje, je pogovore povzela predstavnica dijakov.

Prostovoljno samotestiranje naj bi po besedah Maje Kalin potekalo enkrat tedensko, in sicer ob nedeljah zvečer ali ob ponedeljkih zjutraj. Dijaki bi teste brezplačno dobili v lekarnah. Na začetku bi jim pripadalo po pet testov mesečno, ki bi jih dvignili s kartico zdravstvenega zavarovanja in test opravili sami doma.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je za Radio Slovenija ponovil, da bo testiranje na novi koronavirus v šolah potekalo za učence zadnje triade osnovne šole in dijake. V rdeči fazi bo testiranje obvezno in bolj pogosto. "Stroški testiranja bodo kriti iz proračuna, a le za mlajše od 18 let," je dejal Vindišar.

Sklican je tudi sestanek ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol s predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje, Zavoda za šolstvo, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja. Kot je izvedela STA, bodo preko videokonference potekali trije ločeni sestanki z ravnatelji vrtcev, osnovnih ter srednjih šol.

V vzgoji in izobraževanju si od sestanka obetajo odgovore na vprašanja, kako bo jeseni potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah ter kako delo v vrtcih, pa tudi, kako bo s testiranjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.