Talibani že pred Kabulom

Končno izjava Janeza Janše s katero se moram strinjati: »Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300 tisoč mož Talibanom je doslej največji poraz za NATO v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni.«

Pa še ena eminentna izjava o tem kar se dogaja dam daleč: »Afganistan je, tako kot so se stvari razpletle, nov dokaz, da se demokracije, človekovih pravic in tako naprej ne da presajati. To mora dozoreti« - dr. Ernest Petrič.

Bravo obema! Toda, kje sta bila in kaj sta dejala, ko smo se vpletali v to pustolovščino, še prej ko smo pristali na z lažmi utemeljenem napadu ZDA, Velike Britanije in drugih zaveznikov na Irak, in pred 11 leti ko sta poslanca stranke Zares zahtevala umik slovenske vojske iz Afganistana z utemeljitvijo ki zveni danes še kako preroška. »Zavračava stališče, da bi z urjenjem zadostnega števila vojakov afganistanske vojske ta postala sposobna čimprej prevzeti odgovornost za varnost v lastni državi.«

Da, gospod premier in gospod svetovalec predsednika Republike. Sokrivi smo tudi mi, ker smo slepo verjeli v vlogo, sposobnost in vsemogočnost Velikega čezoceanskega Brata, pozabili medtem na njegovo porazno izkušnjo v Vietnamu, in ker verjamemo, da se brez pripadnosti tej miselnosti in temu zavezništvu, mislim na skupno članstvo v NATO, ne da mirno in varno živeti. Govorim o nas, o naši družbi, o Sloveniji, ampak kažem konkretno na vaju, ki nadaljevanje tega članstva zagovarjata z vso možno vnemo.

Si bosta sedaj morda vzela čas za premislek, za preigravanje kake druge opcije v naši zunanji in varnostni politiki, ki pa zagotovo ne more biti tista o kateri je minule dni spregovoril zunanji minister Logar in sicer Višegrad ter poudarjen antagonizem tako z Rusijo kot s Kitajsko. Če stojita za tem, sta znova na napačni strani zgodovine. Jemati ti dve velesili za potencialni sovražnici, da bi se še bolj prikupili onim, ki so zakuhali Afganistanski kaos in to v času, ko časa skoraj da ni več, da bi storili kar je nujno in imperativno, da bi za vsaj za kako stoletje podaljšali obstoj človeštva, je ne le idiotsko, ker če bo kdo umiril razmere v deželi izpod Hindukuša, po polomu Zahoda, sta prav Rusija in Kitajska, ampak tudi samouničevalno, ker skupaj z njima moramo, tako kot ves svet, pričeti ukrepati za zajezitev podnebnih sprememb. Najnovejše poročilo za to temo pristojnega Medvladnega foruma OZN (243 znanstvenikov iz 66 držav) ne pušča niti kančka optimizma. – opozarja klimatologinja Bogatajeva – Ozračje se segreva in kriv je človek. Rezultati so povsem nedvoumni. Ter dodaja: »Poročilo je zadnji alarm, kajti naslednje ne bo moglo spremeniti ničesar, ker bodo spremembe nepovratne!

Zato mora svetovna skupnost med jesensko konferenco v Glasgowu, sprejeti mehanizme, ki bodo stare dokumente spremenili v uresničljive in zavezujoče akcijske načrte.« Skrajni čas je torej za novo paradigmo v mednarodnih odnosih, zlasti med Zahodom in Vzhodom, za novo spoznanje in za nov dogovor o tem kar gre skupaj početi, da ne bodo človeško vrsto s planeta odnesli požari, poplave, plazovi, vdori, cunamiji, tornadi in orkani, epidemije ter vojne za vodo in prostor preživetja. Slej ko prej se bodo soočili s tem tudi Talibani. Mi pa, referiram na Slovenijo, pojdimo ven s severno-atlantske alianse, za katero dvomim, da sproti spoznava svoje zmote, Afganistanu navkljub, ki je s svojimi vojaškimi aktivnostmi izmed generatorji podnebnih sprememb in ki nas utegne še kdaj povleči ali potisniti v neljube avanture. Ali storimo vsaj to in upam, da se bo nova vlada tega lotila, da po 17 letih članstva pristopimo k referendumu in vprašamo narod, ali je še za to, da z njim nadaljujemo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.