STA

 |  Svet

ZDA obljubile 60 milijonov dolarjev vojaške pomoči

Bidnova vlada je dodatno pomoč utemeljila z "bistvenim povečanjem ruskih vojaških aktivnosti na meji z Ukrajino"

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je pred današnjim obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši obvestila kongres, da bo Ukrajini namenila 60 milijonov dolarjev vojaške pomoči.

Bidnova vlada je dodatno pomoč utemeljila z "bistvenim povečanjem ruskih vojaških aktivnosti na meji z Ukrajino, napadov z minometi, kršitev prekinitve ognja in drugih provokacij z ruske strani".

"Ukrajinska vojska nima dovolj zmogljivosti za uspešno soočenje z rusko grožnjo," je kongresu sporočila vlada pred obiskom Zelenskega pri Bidnu, ki naj bi izrazil ameriško podporo ukrajinski suverenosti.

Biden naj bi Zelenskega prav tako pozval, naj se spopade s korupcijo v državi. Zelenski pa naj bi z Bidnom spet odprl vprašanje plinovoda Severni tok 2. Biden se je odločil, da ne bo uvedel sankcij proti evropskim podjetjem, ki sodelujejo pri projektu, s katerim bo lahko Rusija dostavljala plin v Nemčijo mimo Ukrajine.

Dodatnih 60 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini vsebuje protitankovske rakete. Pentagon je že marca naznanil 125 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, v katero med drugim sodita dva patruljna čolna, sicer pa so ZDA Ukrajini zagotovile že več kot 2,5 milijarde dolarjev za obrambo, odkar je Rusija leta 2014 zasedla polotok Krim.

b2Qhe2QgOFQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.