IK, STA

 |  Svet

Evropsko združenje tiskovnih agencij: »Politični pritisk na STA se mora končati«

V Evropskem združenju tiskovnih agencij (EANA) poudarjajo, da je STA kot vsaka nacionalna tiskovna agencija eden od ključnih stebrov demokracije v Sloveniji in si ne zasluži uničenja zaradi škodljivih politik

Uroš Urbanija, nekoč urednik na STA, sedaj bi jih rad kaznoval

Uroš Urbanija, nekoč urednik na STA, sedaj bi jih (kot direktor Ukoma, vladnega urada za komuniciranje) rad kaznoval
© Borut Krajnc

Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je Janševo vlado danes pozvalo, naj znova vzpostavi zakonsko predvideno financiranje Slovenske tiskovne agencije, ki bo omogočalo njeno stabilno poslovanje. "Politični pritisk na STA se mora končati," so poudarili.

Upravni odbor EANA je opozoril na vse slabše razmere, v katerih je STA. Kot je zapisal v sporočilu, priznavajo in podpirajo pravico STA do delovanja v skladu s slovensko zakonodajo in odločno podpirajo novinarska načela, ki so temelj njenega delovanja.

"Menimo, da je STA kot vsaka nacionalna tiskovna agencija eden od ključnih stebrov demokracije v Sloveniji in si ne zasluži uničenja zaradi škodljivih politik. Prav nasprotno – kakovostno novinarstvo in nepristranske novice je treba podpirati, ne ovirati," so navedli.

"Menimo, da je STA kot vsaka nacionalna tiskovna agencija eden od ključnih stebrov demokracije v Sloveniji in si ne zasluži uničenja zaradi škodljivih politik. Prav nasprotno – kakovostno novinarstvo in nepristranske novice je treba podpirati, ne ovirati."

Pod poziv slovenski vladi k vnovični vzpostavi financiranja STA so se podpisali predsednik EANA in izvršni direktor nemške tiskovne agencije dpa Peter Kropsch, člana upravnega odbora, predsednik PA Media Group Clive Marshall in generalni direktor CTK Jiri Majstr, ter generalni sekretar EANA Alexandru Giboi.

STA, ki je junija zaznamovala 30-letnico delovanja, je v finančno težkem položaju, saj ji vlada že 244 dni ni izplačala nadomestila za opravljanje javne službe obveščanja, kar ji zagotavljata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon. Nadomestilo predstavlja približno polovico vseh prihodkov agencije, ki je sicer v stoodstotni državni lasti. Kljub napovedim vlade ob prevzemu slovenskega predsedovanja Svetu EU, da bo vprašanje financiranja STA kmalu rešeno, se to ni zgodilo. Zaposleni na STA so zato v torek voditelje institucij EU pozvali k ukrepanju za ohranitev STA in zaščito svobode medijev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.