STA

9. 9. 2021  |  Družba

IJS: »Četrti val bo predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni«

"Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, pa bo v temno rdečo predvidoma prešla sredi septembra," so zapisali na Institutu Jožef Stefan (IJS)

Pregledovanje stanja bolnikov z oddelka za covid-19 v eni od slovenskih bolnišnic letos marca

Pregledovanje stanja bolnikov na oddelku za covid-19 v eni od slovenskih bolnišnic letos marca. Več utrinkov v fotoreportaži Uroša Abrama
© Uroš Abram

Uradni vladni podatki kažejo, da epidemija covida-19 še naprej narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. Kot napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se bo podvojitveni čas v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. "Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, pa bo v temno rdečo predvidoma prešla sredi septembra," so zapisali. 

Na IJS izpostavljajo, da smo glede na novi semafor ukrepov v drugi fazi, v tretjo pa bomo predvidoma prešli sredi septembra. "Če se bo trenutno stanje nadaljevalo, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," opozarjajo.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,39, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,33.

© Institut Jožef Stefan (IJS)

"Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," so zapisali v zadnji projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji.

"Da četrti val ne bo preveč narasel in premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni," so izpostavili na IJS. Ob tem pa so navedli, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,55 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 180 prebivalec. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 649, kažejo podatki inštituta.

© Institut Jožef Stefan (IJS)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.