STA

13. 9. 2021  |  Svet

Na Hrvaškem s 1. oktobrom zdravstveni delavci na delovno mesto zgolj cepljeni, preboleli in testirani

Obvezna covidna potrdila za zaposlene v zdravstvu 

Vili Beroš, hrvaški minister za zdravje

Vili Beroš, hrvaški minister za zdravje
© vlada.gov.hr

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v odprtem pismu zaposlenim v zdravstvu napovedal, da bodo s 1. oktobrom lahko prišli na svoje delovno mesto samo, če so cepljeni proti covidu-19, so prebolevniki ali imajo negativen test na novi koronavirus. Med drugim je zapisali, da ljudje hodijo v bolnišnice, da bi se pozdravili, in ne zboleli.

Beroš je pismo v nedeljo zvečer naslovil na zdravstveno osebje ter na vse ostale zaposlene v zdravstvu. Opozoril je, da jesen prinaša nov val epidemije covida ter da je na Hrvaškem v bolnišnicah in na medicinskih ventilatorjih vse več covidnih bolnikov, raste tudi število mrtvih.

Pojasnil je, da bo za prihod na delovno mesto v zdravstvenih ustanovah s 1. oktobrom potrebno evropsko digitalno covidno potrdilo oziroma izpolnjevanje enega od treh epidemioloških pogojev - cepljenje, prebolelost ali negativen test.

Hrvaški zdravstveni minister je tudi poudaril, da so pacienti in njihova varnost prednostna naloga za vse zaposlene v zdravstvu. "V bolnišnice se prihaja na zdravljenje, ne po okužbe. To je glavni razlog, zaradi katerega uvajamo učinkovite ukrepe, s katerimi zagotavljamo največjo možno zaščito vsakem zaposlenemu in vsakemu pacientu," je še zapisal.

"V bolnišnice se prihaja na zdravljenje, ne po okužbe. To je glavni razlog, zaradi katerega uvajamo učinkovite ukrepe, s katerimi zagotavljamo največjo možno zaščito vsakem zaposlenemu in vsakemu pacientu."

Vili Beroš,
hrvaški minister za zdravje

Na Hrvaškem cepljenje proti covidu-19 ni obvezno, a je država zagotovila brezplačno cepljenje vsem državljanom. Beroš je omenil, da so na voljo tudi testi na okužbo z novim koronavirusom.

Hrvaški štab civilne zaščite je prejšnji petek napovedal, da nameravajo podobne pogoje, kot bodo s 1. oktobrom veljali za zdravstvo, uveljaviti tudi v sektorju socialnega skrbstva. Glede na epidemiološko stanje v državi je možno, da bodo podobnih ukrepov deležni tudi v nekaterih drugih sektorjih.

Po podatkih hrvaških oblasti so v državi v minulih 24 urah ob 3871 testih zabeležili 167 novih okužb z novim koronavirusom, kar je ob približno enakem številu testov nekoliko manj, kot so jih potrdili prejšnji ponedeljek (184). Ob ponedeljkih je praviloma manj okuženih kot ob drugih delovnikih, ker ob nedeljah testirajo manj ljudi.

"Na bolnišničnem zdravljenju je 592 covidnih bolnikov, med njimi jih 59 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev," je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Kot so dodali, je "v minulih 24 urah umrlo sedem bolnikov s covidom-19".

"Med epidemijo covida na Hrvaškem od 25. februarja lani je tako število smrtnih žrtev doseglo 8447. Do danes so cepili 43,27 odstotka celotnega prebivalstva oz. 52,07 odstotka odraslih," so še objavili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.