IK, STA

17. 9. 2021  |  Politika

Hojs ima 48 ur za opravičilo, sicer sledi tožba

V SD in Levici od ministra Hojsa pričakujejo opravičilo

Policijski minister Aleš Hojs se nemalokrat vede, kot da je nedotakljiv

Policijski minister Aleš Hojs se nemalokrat vede, kot da je nedotakljiv
© Borut Krajnc

V SD in Levici so se odzvali na obtožbe ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da so vpleteni v nasilje, ki je izbruhnilo na sredinem protestu. Kakršnokoli vpletenost v proteste v obeh strankah zanikajo, od Hojsa pa pričakujejo javno opravičilo. Ob tem še poudarjajo, da so edina pot iz trenutnega stanja v državi čim prejšnje volitve.

"Minister Aleš Hojs je včeraj izrekel laž, da smo Socialni demokrati - konkretno je izpostavil mene in Matjaža Nemca - organizatorji protestov," je v današnji izjavi za medije poudaril poslanec stranke SD Marko Koprivc. Ob tem je napovedal, da bosta s poslancem SD Matjažem Nemcem zoper Hojsa, v kolikor se ta v roku 48 ur ne bo opravičil, vložila tožbo.

A minister za notranje zadeve Aleš Hojs se, kot kaže, ne namerava opravičiti. "Opravičim naj se, ker sem povedal ta dejstva, da je vabil na petkove proteste in tam kolesaril?" je na vprašanje STA, ali poslanca SD lahko pričakujeta opravičilo, dejal Hojs. Dodal je še, da kdor vabi na proteste, je "najverjetneje malo vpleten v organizacijo".

"Opravičim naj se, ker sem povedal ta dejstva, da je vabil na petkove proteste in tam kolesaril?"

Aleš Hojs (SDS),
minister za notranje zadeve RS

Koprivc je še sicer zatrdil, da člani SD niso bili organizatorji nobenih protestov doslej ter da niso podporniki nasilja. Po njegovih besedah v stranki sicer menijo, da je prav, da se ljudem omogoči izražanje mnenja na ulici, a da hkrati obsojajo vsakršno nasilje.

Odzval se je tudi na očitke, da so petkovi kolesarji, ki jih podpira SD, organizirali proteste 5. novembra lani. Kot je poudaril, petkovi protestniki nimajo nobene veze z organizatorji sredinega protesta in protesta, ki je potekal v četrtek, 5. novembra, in so se od tega v Protestni ljudski skupščini, ki sicer organizira petkove proteste, tudi distancirali.

"Socialni demokrati smo zagovorniki vsakršnih mirnih protestov, sam sem se udeleževal tako imenovanih petkovih protestov, na katerih smo državljanke in državljani protestirali zoper represijo te vlade, zoper ubijanje ustavnih načel države, zoper ubijanje neodvisnih medijev, zoper žaljenje s strani najvišjih predstavnikov države in vlade. To nima nobene veze z nasilnimi protesti 5. novembra in predvčerajšnjimi protesti in to minister Hojs dobro ve in namenoma zavaja in laže," je dejal Koprivc.

"To nima nobene veze z nasilnimi protesti 5. novembra in predvčerajšnjimi protesti in to minister Hojs dobro ve in namenoma zavaja in laže."

Marko Koprivc,
poslanec SD

Podpredsednica SD Andreja Katič pa je poudarila, da se želijo v stranki postaviti v bran ljudem, ki mirno protestirajo. "Vedno bomo branili pravico do izražanja mnenja in do mirnih protestov," je dejala.

Tudi Katič je zanikala vse Hojsove navedbe o vpletenosti stranke SD v sredin protest. Kot je poudarila, od ministra Hojsa pričakujejo javno opravičilo, tudi zato, da bodo "ljudje vedeli, da Socialni demokrati podpiramo izražanje mnenj, ne podpiramo pa nasilja".

"Rešitev je samo ena in to so čim prejšnje volitve."

Luka Mesec,
poslanec Levice

Na obtožbe o vpletenosti v organizacijo nasilnih protestov, ki so potekali v sredo, so se odzvali tudi v Levici. Koordinator Levice Luka Mesec je takšne izjave označil za absurdne ter poudaril, da so takšne izjave, v katerih se ljudi obklada z nacisti in fašisti vzrok za trenutno stanje v državi. "Rešitev je samo ena in to so čim prejšnje volitve," meni Mesec.

Yqw299ISh4c

Yqw299ISh4c

OVhiJkU9EEA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.