STA

 |  Svet

Po obveznem covidnem potrdilu za zaposlene povečano zanimanje za cepljenje

V Italiji je v primerjavi s prejšnjim tednom od 20 do 40 odstotkov več prijav za prvi odmerek cepiva 

V Italiji se je ta teden povečalo število prijav za cepljenje proti novemu koronavirusu, potem ko je vlada odločila, da bo od sredine oktobra covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Komisar Francesco Figliuolo, ki je pristojen za ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, je v soboto zvečer sporočil, da je na nacionalni ravni prišlo do povečanja prijav za prvi odmerek cepiva za 20 do 40 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom.

Prijave za prvi odmerek cepiva proti covidu-19 so se v soboto povečale za 35 odstotkov v primerjavi s tednom pred tem, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Italiji je bilo po vladnih podatkih doslej polno cepljenih skoraj 41 milijonov ljudi, kar predstavlja skoraj 76 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let.

V Italiji bodo morali s 15. oktobrom zaposleni tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju predložiti t. i. zeleni potni list. Vlada se je za to odločila iz dveh razlogov - da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja, je v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza.

V skladu z novim zakonom uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov.

Italija je bila prva evropska država, ki je februarja lani občutila vso silo pandemije covida-19 in je beležila najvišje število smrtnih žrtev v Evropski uniji, več kot 130.000, še navaja AFP.

Z-vwNi8bf0w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.