STA

 |  Politika

VIDEO: Srečanje Pahorja in Erdogana

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da si je treba prizadevati za dialog, četudi "nimamo o vseh vprašanjih istega mnenja"

Predsednik Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo na 76. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, se je v torek srečal s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom.

NXlNgFotOVE

Pahor in njegov turški kolega sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama zelo dobri. Državi sta od leta 2011 strateški partnerici, sodelovanje pa je zlasti dobro na področju gospodarstva. Pahor je ob tem dejal, da pričakuje, da se bo kmalu odvilo tudi zasedanje skupne gospodarske komisije. Dodal je, da je vesel povečanega obsega sodelovanja Turčije s Slovenijo.

Erdogan je izpostavil pomen sodelovanja v okviru zveze Nato, hkrati pa dejal, da si želi, da bi Slovenija ponovno preučila svojo odločitev in umaknila Turčijo s seznama držav, ki niso varne.

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih razmerah v Afganistanu ter soočanju z migracijami. Turčija trenutno oskrbuje skoraj 350.000 beguncev iz Afganistana. Erdogan je dejal, da jih želijo iz šotorskih naselij premestiti v grajena, kar pa postaja zelo težko, saj da "EU ne zagotavlja dodatnih sredstev za nastanitev".

Predsednika sta se ob tem spomnila številnih srečanj, ki segajo v čas, ko sta bila oba predsednika vlade in ko je bil med državama sklenjen sporazum o strateškem partnerstvu. "Od takrat sta v rednih srečanjih vzpostavila visoko stopnjo medsebojnega zaupanja," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor je poudaril, da si je treba prizadevati za dialog, četudi "nimamo o vseh vprašanjih istega mnenja".

DfbicuHzxYI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.