IK, STA

 |  Svet

Poljska regija razveljavila območje brez »ideologije« LGBTIQ+

Skrajno desna politika klonila pred izgubo evropskih sredstev 

© Piqsels

Regija na jugu Poljske je ob pritisku EU in grožnji po izgubi evropskih sredstev razveljavila tako imenovano območje brez »ideologije« LGBTIQ+. Deželni parlament v regiji Swietokrzyskie je v sredo sprejel resolucijo, v kateri potrjuje "spoštovanje večstoletne tradicije in kulture Poljske ter enakost in pravično obravnavo" vseh.

Za razveljavitev območja brez »ideologije« LGBTIQ+, ki so ga podobno kot v številnih drugih občinah in regijah razglasili leta 2019, je na izredni seji deželnega parlamenta glasovalo 25 poslancev, proti ni glasoval nihče, trije pa so se vzdržali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skoraj sto občin, okrožij in regij na Poljskem se je leta 2019 razglasilo za območja brez »ideologije« LGBTIQ+. Večina jih je na močno katoliškem vzhodu in jugu države. Lokalne oblasti so sprejele neobvezujoče dokumente, v katerih obljubljajo, da ne bodo sprejemale ukrepov za spodbujanje strpnosti do oseb LGBTIQ+ in ne bodo zagotavljale finančne pomoči nevladnim organizacijam, ki spodbujajo enakopravnost vseh, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto.

Evropska komisija je julija sprožila postopek proti Poljski zaradi kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ+, v začetku septembra pa je poslala pismo petim poljskim regionalnim oblastem in jih pozvala, naj ukrepe opustijo, če želijo prejeti pomoč iz programa React-EU, poroča poljska tiskovna agencija Pap.

HOG1EubIBB0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.