STA

29. 9. 2021  |  Svet

Rusija grozi z blokado portala Youtube, ker je ta blokiral kanale RT v nemškem jeziku

Ameriški platformi za videoposnetke ruska stran očita cenzuro

Ruski medijski regulator Roskomnadzor je danes zagrozil omejitev dostopa do portala Youtube, potem ko je plaftorma zaradi kršenja pravil zaprla kanala ruskega medija RT v nemškem jeziku. Ameriški platformi ruska stran očita cenzuro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regulator je opozoril, da bi lahko zaradi cenzure izdali platformi opozorilo zaradi kršenja pravice svobode govora. Zakon omogoča ukrepe za celotno ali delno omejitev dostopa, če se ne upošteva opozorila, so dodali.

Youtube je v torek sporočil, da je izdal opozorilo RT zaradi kršenja smernic glede dezinformacij o covidu-19, nato pa so zaradi kršenja pravil zaprli dva kanala.

Kremelj je že dlje v sporu s tujimi tehnološkimi podjetji, ki jim očitajo vmešavanja v rusko politiko in da gostijo vsebine, ki podpirajo zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Rusko zunanje ministrstvo je očitalo Youtubeu medijsko agresijo, h kateri so po njihovem pozvale nemške oblasti. Ob tem je napovedalo povračilne ukrepe.

Rusija krepi pritiske na tehnološke velikane in želi nadzorovati vsebine, ki so na spletu na voljo za rusko občinstvo. Pred parlamentarnimi volitvami je ruski regulator tudi zamrznil več deset strani povezanih z Navalnim.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.