IK, STA

 |  Politika

STA: »Nahajamo se v fazi tik pred finančnim zlomom«

Zaposleni na STA po odstopu direktorja opozarjajo na več kot resno stanje, vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo bodo tudi v prihodnje odločno nasprotovali

Janšev komunikator Uroš Urbanija, Uroš Urbanija, nekoč zaposlen na STA, danes njen rušitelj

Janšev komunikator Uroš Urbanija, Uroš Urbanija, nekoč zaposlen na STA, danes njen rušitelj
© Borut Krajnc

Zaposleni na STA po odstopu direktorja Bojana Veselinoviča pričakujejo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj agencije in to na način, da bo spoštovana zakonodaja in ohranjena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA. Vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo bodo tudi v prihodnje odločno nasprotovali, so zapisali.

Uredniški kolegij, zastopstvo uredništva, svet delavcev in Sindikat novinarjev STA so v skupnem pisnem odzivu na informacijo o odstopu direktorja Veselinoviča zapisali, da obžalujejo, da v pogajanjih med vodstvom STA in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) ni prišlo do dogovora, ki bi zagotovil zakonsko določeno financiranje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA in zagotovil tudi z zakonom zajamčeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA.

Predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija (STA) opravlja brezplačno že 273. dan.

S predlagano pogodbo in potekom pogajanj je po njihovih besedah namreč postalo jasno, da bi bili ti pogoji ogroženi, s tem pa bi bilo ogroženo celovito, točno in objektivno zagotavljanje informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Sloveniji, kot to določa zakon o STA.

"Predlog Ukomove pogodbe vsebuje pogoje, ki za novinarsko delo niso sprejemljivi, prav tako pa ne zagotavljajo institucionalne in s tem finančne avtonomije STA. Po eni strani bi bila namreč višina financiranja javne službe STA povsem odvisna od presoje direktorja Ukoma glede tega, kaj se bo plačalo in kaj ne, po drugi strani pa bi zaradi na novo postavljenih omejitev prišlo do velikega izpada tržnih prihodkov," so pojasnili.

"Predlog Ukomove pogodbe vsebuje pogoje, ki za novinarsko delo niso sprejemljivi, prav tako pa ne zagotavljajo institucionalne in s tem finančne avtonomije STA. Po eni strani bi bila namreč višina financiranja javne službe STA povsem odvisna od presoje direktorja Ukoma glede tega, kaj se bo plačalo in kaj ne, po drugi strani pa bi zaradi na novo postavljenih omejitev prišlo do velikega izpada tržnih prihodkov."

Ob tem so zapisali, da zaposleni pričakujejo izpolnjevanje zakona o STA in tudi t. i. sedmega protikoronskega zakona, ki v 66. členu jasno nalaga vladi, da zagotovi sredstva STA za opravljanje javne službe za leto 2021 v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom STA, "ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo".

Spomnili so, da je to stališče nedavno potrdilo tudi vrhovno sodišče, o tem v 7. členu govori celo uredba vlade o opravljanju javne službe STA, ki pravi, da "če letna pogodba za leto 2021 ni sklenjena, se storitve javne službe plačujejo" v skladu s sedmim protikoronskim zakonom.

"Izpostavljamo tudi besedo 'plačujejo', kar pomeni redno plačevanje, ne plačilo 'nekoč'," so navedli in dodali, da obžalujejo, da vlada že krši lastno uredbo, za katero so sicer prepričani, da je v nasprotju z zakonom o STA, o čemer poteka tudi spor pred upravnim sodiščem.

"Izpostavljamo tudi besedo 'plačujejo', kar pomeni redno plačevanje, ne plačilo 'nekoč'."

"Glede na sporočila vodstva zaposlenim STAnje ni več zgolj resno, ampak se očitno že nahajamo v fazi tik pred finančnim zlomom," so opozorili zaposleni, ki pričakujejo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj in to na način, da bo spoštovana zakonodaja in ohranjena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA.

"Vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo ali škodljivim odločitvam, ki bi peljale v nadaljnji razkroj agencije, pa bomo tudi v prihodnje odločno nasprotovali in o tem sproti obveščali domačo in tujo javnost," so še napisali.

Veselinovič je danes namreč sporočil, da so bili pogovori z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni in da ne more pristati na pogoje, s katerimi "predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan". Zato je odstopil z mesta direktorja STA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.