Zakaj je morala umreti Katja?

Če dvajsetletna Katja ne bi bila zavedena, bi se morda odločila za drugo cepivo

Prizor s petkovih protivladnih protestov

Prizor s petkovih protivladnih protestov
© Gašper Lešnik

V Forumu za demokracijo najostreje obsojamo vladni ukrep, ki je preusmeril odločanje državljanov in državljank na cepivo COVID-19 Vaccine Janssen z določilom, da se dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT pridobi na dan cepljenja. Ker se to cepivo daje v enem odmerku, je to v očeh državljanov pomenilo veliko prednost pred drugimi cepivi v dveh odmerkih, med katerima morajo miniti 3 ali 4 tedni (ob čemer že po prvem odmerku pridobijo znatno zaščito). Državljani so verjeli, da so s potrdilom o izpolnjevanju pogoja PCT zaščiteni, čeprav bi se morali štirinajst dni še vedno testirati in ob stiku z okuženo osebo oditi v karanteno.

Z omenjenim določilom v »Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2« je vlada na zavajajoč način sprožila odločanje za manj učinkovito in manj varno cepivo. Za cepivo Janssen pred tem Odlokom ni bilo posebnega zanimanja zaradi zapletov, zlasti pri mlajših ženskah, zaradi katerih so ga v številnih državah omejili na starejše osebe ali celo opustili. Toda ne pri nas. Če dvajsetletna Katja ne bi bila zavedena, bi se morda odločila za drugo cepivo. Ali je pred cepljenjem prejela ustrezno pojasnilo o njegovi varnosti in učinkovitosti (pojasnilna dolžnost)?

Poleg tega je slovenska vlada s podelitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT tisočim cepljenih vzbudila lažen občutek, da so varni in se lahko obnašajo bolj sproščeno, s čemer jih je izpostavila veliki nevarnosti okužbe in okuževanju drugih, saj jim ni več treba opravljati hitrega testa za dokazovanje neokuženosti. Z dodatnimi napovedanimi nakupi bi izpostavila enakemu tveganju še novih sto tisoč ali več ljudi.

Trdimo, da predstavlja Odlok naklepno zavajanje in omogoča izdajanje strokovno neutemeljenih potrdil o cepljenosti z možnimi hudimi posledicami zaradi izpostavljanja velikega števila ljudi velikemu tveganju. Zato apeliramo na državni zbor, da obravnava omenjeni ukrep in da poslanci, če pritrjujejo našim ugotovitvam, sprožijo predlog o glasovanju o nezaupnici vladi.

Obenem pozivamo Komisijo RS za medicinsko etiko in Zdravniško zbornico Slovenije, naj v okviru svojih pooblastil in dolžnosti raziščeta sodelovanje Posvetovalne skupine za cepljenje in njene predsednice dr. Bojane Beović pri nastajanju in sprejemu spornega Odloka. Tudi če se skupina z njim ni strinjala, je to ne opravičuje: od njega bi se morala javno ograditi in ljudem pojasniti njegovo nestrokovno in zavajajočo vsebino.

Ko gre za življenja in zdravje ljudi, naj zdravnike vodita poklicna etika in splošna moralna načela. Če jih že preveč pogrešamo pri politikih, lahko njihova odsotnost pri zdravnikih, sploh v času epidemije, predstavlja še eno katastrofo. Zato pričakujemo, da se bodo na vsebino zgrešenega Odloka množično odzvali in ga zavrnili.

Forum za demokracijo:

dr. Božidar Flajšman

dr. Spomenka Hribar

dr. Dušan Keber

dr. Vlado Miheljak

Vinko Möderndorfer

dr. Boris A. Novak

dr. Božo Repe

dr. Rado Riha

dr. Rudi Rizman

dr. Mitja Sardoč

dr. Božidar Slapšak

dr. Svetlana Slapšak

dr. Darko Štrajn

dr. Niko Toš

dr. Boris Vezjak

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.