O sporu med Janšo in predsednico Evropske komisije, ki ga v naših medijih ni

Če torej nemški novinarji pišejo o »sporu« in »nasprotnih mnenjih«, si otrplo domače novinarstvo po stari navadi ne upa privoščiti niti najmanjše presoje ali ocene stanja v svojih poročilih, kaj šele vrednostne sodbe

Janez Janša na Brdu pri Kranju

Janez Janša na Brdu pri Kranju
© Luka Dakskobler

Nemška tiskovna agencija DPA, povzemajo jo številni drugi nemški mediji, recimo znani poslovni časopis Handelsblatt že v naslovu, poroča o sporu med Janezom Janšo in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na slovenskem vrhu EU-Zahodni Balkan. Iz razlogov, ki niso znani, temu slovenski anemični mediji posvečajo bistveno manj pozornosti.

Članek DPA

Članek DPA
© DPA / IN MEDIA RES

V članku omenjenega časopisa beremo, da sta Janša in von der Leyen sporekla glede slovenske agencije STA in da je usoda nacionalne tiskovne agencije STA, ki je pod pritiskom slovenske vlade, povzročila spor na odprtem odru vrha EU in Zahodnega Balkana v Sloveniji. Predsednica Evropske komisije in slovenski premier Janez Janša naj bi na zaključni novinarski konferenci v Kranju popolnoma nasprotno ocenila dogajanje v zvezi s STA.

V zapisu na MMC RTV Slovenija zato beremo, da je predsednica »poudarila«, da jih nefinanciranje STA skrbi, podobno pa je Charles Michel poudaril pomen svobode medijev. Opis je v celoti takšen, da kakšnega posebnega spora ali trenj v stališčih sploh ne omenja. Na STA, ki jo želi vlada finančno izstradati, pa so zapisali, da je slovenski premier na novinarski konferenci »zavrnil očitek, da Slovenija z vladnim nefinanciranjem STA in nespoštovanjem medijske svobode postavlja slab zgled kandidatkam za članstvo v EU«.

Slovenski medijski prostor pretežno si za Janšo sploh ne upa uporabiti izrazov, kot so »nacionalist«, »populist« ali »skrajni desničar«.

Če torej nemški novinarji pišejo o »sporu« in »nasprotnih mnenjih«, si otrplo domače novinarstvo po stari navadi ne upa privoščiti niti najmanjše presoje ali ocene stanja v svojih poročilih, kaj šele vrednostne sodbe.

Nemški Handelsblatt še omenja, da je Von der Leyen spomnila na svojo večkratno resno zaskrbljenost, navedla pa je tudi namestnico Vero Jourovo, ki je v nizu opozoril doslej storila isto. Povzemajoč DPA so še zapisali, da kritiki slovenskem premierju, ki ga opišejo kot desničarskega nacionalista, očitajo avtoritarne težnje, saj želi medije in sodstvo povsem nadzirati.

Ursula von der Leyen na Brdu pri Kranju

Ursula von der Leyen na Brdu pri Kranju
© Luka Dakskobler

Kot sem že nekajkrat analiziral, si slovenski medijski prostor pretežno za Janšo sploh ne upa uporabiti izrazov, kot so »nacionalist«, »populist« ali »skrajni desničar«.

**Članek je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.